Bývalý ředitel Vladimír Foist.

Bývalý ředitel Vladimír Foist. Zdroj: Reprofoto Česká televize

Propagátor inkluze rezignoval: Vzbouřili se mu učitelé kvůli manželce!

Místo speciálním pedagogům mu naslouchala ministryně školství Kateřina Valachová (39, ČSSD). V inkluzi byl pro ni mistrem. Teď ale ředitel ZŠ v Poběžovicích na Domažlicku Vladimír Foist (47) skončil. Vzbouřili se mu učitelé, pět jich dalo výpověď. Škole prý velela jeho manželka Lenka.

Zatímco pro neziskové a s nimi spřízněné organizace byla Foistova škola nekriticky oslavovaným ideálem inkluze, s problémy se v Poběžovicích potýkali už několik měsíců. Mezi ředitelem a učitelským sborem to jiskřilo. Situace se vyhrotila tak, že pět učitelů se rozhodlo odejít.

Právě v době, kdy se Foist stal členem expertního týmu Valachové a s Martinem Šimáčkem, manželem poradkyně Kláry Laurenčíkové, založil Institut pro sociální inkluzi, rodičům dětí a starostům okolních obcí docházela trpělivost.

Strachovali se o kvalitu výuky a žádali rychlé řešení situace. „I já jsem cítil napětí mezi ředitelem Foistem a učitelským sborem. Řekl jsem mu, že pro uklidnění situace by bylo vhodné, aby pro svoji manželku našel jiné uplatnění. Jako asistentka pedagoga překračovala na škole své pravomoci,“ řekl starosta Poběžovic Hynek Říha.

„Ze začátku to byla perfektní ženská. Ale od kolegyň vím, že pak jim zasahovala do výuky. Začala třeba děti známkovat, vybírala jim žákovské a psala jim poznámky,“ řekl učitel Zdeněk Karas (28), který ze školy v Poběžovicích odešel učit do Domažlic.

Při konfliktech své ženy s učiteli se ředitel Foist měl chovat jako manžel a ne jako vedoucí pracovník. 

Jak se k celé kauze Foist vyjádřil? Čtěte ZDE