Tihle utečenci měli štěstí. Italové je zachránili.

Tihle utečenci měli štěstí. Italové je zachránili. Zdroj: Globe media / Reuters / Marina Militare

Imigranti na chorvatsko-slovinských hranicích
Maďarsko hlásí dočasné kontroly na hranicích
Maďarsko hlásí dočasné kontroly na hranicích
Čluny jsou pro plavbu na otevřeném moři nevhodné
Uprchlíci na řeckém ostrově Kos
7
Fotogalerie

V Africe čeká na cestu do Evropy 1,2 milionů uprchlíků, tvrdí organizace pro migraci

Počet uprchlíků, kteří přicházejí do Evropy balkánskou cestou, je kvůli zpřísněným kontrolám na hranicích mnoha států letos výrazně nižší, ale na cestě z Afriky je podle Mezinárodní organizace pro migraci kolem 1,2 milionů lidí.

Nejvíce migrantů čeká na cestu do Evropy v rozvrácené Libyi, kde si z pašování lidí udělaly nejrůznější milice a místní gangy velmi výhodnou živnost. Podle zprávy Mezinárodní organizace pro migraci z minulého týdne, jenom zde čeká v současnosti na „převoz“ kolem 260 tisíc lidí. Ve velké většině se ale nejedná o migranty z válečných států, jde o ekonomické uprchlíky.

Většina těchto imigrantů končí bezprostředně po cestě z Libye na italských ostrovech Lampedusa a Sicílie.

Dalších 950 tisíc lidí z Afriky je podle Mezinárodní organizace pro migraci už na dlouhé cestě do Evropy, nebo se zdržují v táborech a chtějí odjet. Titi migranti pocházejí především z Nigérie, Senegalu, Gambie, Pobřeží Slonoviny a dalších států západní Afriky. Mnoho z nich už má známé či příbuzné v Evropě, především v Itálii, Velké Británii, Francii či Německu.

Dětský fond Organizace spojených národů (UNICEF) pak v minulých dnech upozornil, že především do Itálie přijíždí z Afriky stále více nezletilých uprchlíků bez doprovodu příbuzných. Podle dostupných zpráv jsou tyto děti často vystaveny na cestách vydírání a sexuálnímu násilí. Někteří experti ovšem tvrdí, že existují i rodiny, které větší děti s někým „vyslaly“ do Evropy a po udělení azylu se tak mohou spojit jednodušším způsobem.

Celkem zatím tento rok do Evropy přišlo kolem 250 tisíc uprchlíků. Balkánskou trasou to byli především lidé ze Sýrie, Iráku, Afghánistánu a Pákistánu. Z Afriky se jednalo hlavně o ekonomické uprchlíky.