Turecký pas.

Turecký pas. Zdroj: Boy from far (CC BY-SA 3.0)

Turecký pas.
Angela Merkelová a Recep Tayyip Erdoğan
Stanový tábor na Kosu.
Útok na policejní autobus v Istanbulu.
Summit EU-Turecko
8
Fotogalerie

Dohoda EU s Tureckem o vízech v termínu nebude. „Pošle“ Erdoğan do Evropy víc uprchlíků?

Německá kancléřka Angela Merkelová a pak následně celá EU slíbily Turecku zavedení bezvízového styku od 1. července. Výměnou za to, že Ankara zastaví proud uprchlíků do Řecka a za dohodu o vracení migrantů. Jenže víza pro Turky v tomto termínu zrušena nebudou. A možná nebudou zrušena ani na podzim. Co se stane pak? Pošle turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan opět uprchlíky na cestu do Evropy?

„Zavedení bezvízového styku není k prvnímu červenci proveditelné,“ oznámil minulý pátek rakouský ministr vnitra Wolfgang Sobotka. „Potřebujeme řešení, které bude bezchybné. A na tom jsme se nedomluvili. Rakousko proto zatím nemůže souhlasit,“ citoval jej web The Local. Proti jsou i další státy.

Evropským zemím vadí i porušování lidských práv Turecku, kde jsou pronásledováni političtí odpůrci vlády a novináři. Navíc se protiteroristické zákony masově zneužívají proti kurdské menšině. EU požaduje jejich změnu, ale vláda v Ankaře to naprosto odmítá.

Nizozemský ministr vnitra Klass Dijkhoff k problému řekl, že „EU sice s Tureckem úzce spolupracuje, ale vyjednávání ohledně víz a dalších věcí nepokročila“.

Erdoğan mezitím oznámil, že na dohodu o vízech by mohl počkat až do října, ale že Turecko své protiteroristické zákony nezmění.

Případná neshoda s Tureckem by pak mohla vyvolat novou uprchlickou vlnu zejména přes řecké ostrovy a byl by to i další velký problém pro německou kancléřku Merkelovou, která na dohodu nejvíce tlačí.

Od začátku letošního roku se z Řecka podařilo vrátit do Turecka jen kolem 1500 migrantů. Zároveň ale Turecko skutečně omezilo masivní migraci do Evropy přes Řecko.