Dárcovský autobus OneBlood.

Dárcovský autobus OneBlood. Zdroj: OneBlood

Výzva už není aktuální.
Daroval i starosta nedaleké Tampy.
Střelec byl identifikován jako devětadvacetiletý Omar Mateen.
Policie útočníka zneškodňovala tři hodiny.
Dárcovský autobus OneBlood.
6
Fotogalerie

Masakr v Orlandu: Gayové zuří, nesmějí darovat krev. Zrovna na den dárcovství

Po masové vraždě na Floridě nemocnice vyzvala dobrovolníky, ať rychle darují krev pro 53 raněných. Vyslyšet ji chtěli i místní gayové, neboť se vraždilo právě v jejich klubu. Ale nesmějí: kvůli obavám z přenosu HIV. Paradoxně toto dilema řeší právě dnes, na Světový den dárců krve.

„Jsem gay a jsem sexuálně aktivní se svým manželem. Ale nemohu darovat krev,“ říká Rob Domenico z orlandského komunitního centra leseb, gayů, bi- a transsexuálů (LGBT) The Center. „Ve chvíli, kdy je mne nejvíc zapotřebí, abych pomohl zachránit své bratry a sestry, nemůžu dělat nic. Je to velmi frustrující,“ citovala jej agentura AFP.

Pravidla dárcovství jsou totiž přísná: mohou darovat jen muži, kteří přes rok nespali s jiným mužem. A to už se zmírnila, donedávna nesměli homosexuální muži (totiž muži, kteří měli styk s jiným mužem od roku 1977, kdy se AIDS/HIV začal objevovat) darovat krev vůbec.

Včera se ovšem objevily informace, že se pravidla ještě zmírnila: „Už roky jsou schopni testovat krevní oběh na HIV,“ řekla CNN radní Patty Sheehanová. „Bylo zapotřebí takového masakru, aby gayům konečně dovolili krev darovat.“ Ale nebyla to pravda, ministerstvo zdravotnictví nic neměnilo.

„Když 11. září spadla dvojčata, byla tu spousta lidí z komunity gayů, již chtěli jít darovat krev. Nedovolili nám to,“ připomíná Chris Callen, který zná inkriminovaný klub Pulse velmi dobře – vystupoval tam v travesty show. Jenže zrovna on je příkladem, proč pravidla tak přísná jsou: od té doby se HIV nakazil.

Gayové jsou sice ze situace zklamaní, ale o život tu nejde. Dobrovolníků na Floridě i jinde se záhy po tragédii našel dostatek. Organizace OneBlood, která nabírá krev v pobočkách i v červeném autobusu a jež hned po masakru urgovala dárce, v neděli zaznamenala rekordních 5300 náběrů. Teď už zájemce vyzývá, ať si domluví schůzku – to aby se netvořily fronty. Rezervací mají na dva týdny dopředu.