Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ČTK

V Polsku vznikne paramilitární “protiputinovská” jednotka na obranu proti Rusku

Podle polského ministra obrany Antoni Macierewicze začne Polsko již v září tohoto roku nabírat muže do speciální jednotky, která bude připravena jako obranná jednotka proti případným ruským vytáčkám.

Obranná jednotka bude mít podle slov Macierewicze až 35 tisíc mužů. Podle plánu ministerstva obrany se muži začnou do jednotky dobrovolně hlásit od září letošního roku, přičemž podle informací BBC už má ministerstvo i konkrétní jména, která by zastávala v této zvláštní obranné jednotce nejvyšší posty. Jejich jména ale zatím nejsou známá.

Důvody, proč se polská vláda rozhodla tuto jednotku zřídit, nejsou neznámé: Rusko-polské třenice jsou známé již staletí, a ani v současné době tomu není jinak: Polsku například vadí, že Rusko v nedávné době přesunulo do své exklávy v Kaliningradské oblasti raketové systémy Iskander M, které jsou schopné odpálit i nukleární raketu. Tyto rakety vzhledem ke svému umístění představují pro Polsko přímé ohrožení, protože jejich dolet (cca 500-700 km) zasahuje hluboko do polského území.

i ruská anexe Krymu a stále špatné ukrajinsko-ruské vztahy jsou důvodem polského neklidu. Prezident Duda i jeho předchůdce Komorowski jsou s Ukrajinou ve velmi přátelských vztazích, obě země již uzavřely přátelské i obchodní dohody, Rusko je tak pro obě země problém.

K posílení Polska se přidalo i NATO, které se rozhodlo rozmístit na území Polska jednotky složené z vojáků z baltských států. I pro ty představuje ruská blízkost potenciální problém, jak ostatně historie již mnohokrát ukázala.