Mimina rozumí líp, než si myslíte.

Mimina rozumí líp, než si myslíte. Zdroj: Pixabay

Mimina lépe rozlišují zvuky, proto se snadno naučí dva jazyky najednou

Učit se dva jazyky naráz může člověka trochu mást. Ale ne, když začne už v nejranějším věku. Vědci vybádali, že velmi malé děti se naučí dva jazyky najednou a bezvadně. Proč ten rozdíl?

Dlouhodobému výzkumu se věnovala doktorka Naja Ferjan Ramirezová s kolegy z Washingtonské univerzity a jejich zjištění jsou mimořádně zajímavá pro všechny rodiče.

Studie ukázala, že miminka vnímají především zvuky matky už v době před narozením. Není pak problém, kdy od narození slyší i dva jazyky najednou, oba se mohou perfektně naučit. Zvyk některých jazykově smíšených manželství, že nejdříve učí dítě jen jeden jazyk a pak až druhý, je podle vědců chybný.

Jak se naučíte nějaký jazyk, záleží podle vědců na tom, kterak zpracováváte zvuky. Všechny světové jazyky vytváří dohromady kolem 800 zvuků. Každý z nich ale používá v průměru nějakých 40 z nich.

Při narození má ale mozek dítěte neobvyklý dar: Podle expertů je schopen vnímat rozdíl mezi všemi 800 zvuky. To znamená, že malé děti se mohou naučit jakýkoli jazyk, kterému jsou vystaveny. A naučí se i dva najednou. Proto vědci upozorňují, že nejlepší je mluvit dvěma jazyky na dítě od samotného narození, tím lépe se je naučí. Rozhodující je období do jednoho roku věku.

Studie také prokázala, že bilingvní děti nemají mezery v jednom jazyku na úkor druhého, jen je potřeba začít na ně mluvit různě od samotného počátku. Děti hovořící několika jazyky dokážou pak v mozku „přepnout“ na jiný kód, podle toho, jak se na ně mluví.