Radikální islamisté považují hudbu za „zlo“

Radikální islamisté považují hudbu za „zlo“ Zdroj: Youtube.com

Radikální islamisté považují hudbu za „zlo“
Radikální islamisté považují hudbu za „zlo“
Radikální islamisté považují hudbu za „zlo“
Radikální islamisté považují hudbu za „zlo“
Radikální islamisté považují hudbu za „zlo“
5
Fotogalerie

Odvážné afghánské dívky si založily orchestr. Islamisté jim vyhrožují, zbít je chtěli i příbuzní

Je to neobvyklá a v muslimském ortodoxním Afghánistánu i velmi odvážná věc. Pětatřicet dívek si založilo čistě ženský orchestr, jenže radikální islamisté považují hudbu za „zlo“. Některým hudebnicím dokonce vyhrožovali členové jejich rodin, že je potrestají výpraskem, pokud s hraním nepřestanou.

Mladé afghánské dívky se ale odmítají podřídit islamistům. Dokonce se chystají na mezinárodní turné, přestože dobře vědí, že jim zejména doma budou mít kvůli tomu velké problémy.

Devatenáctiletá Negin Khpalwaková, pocházející z východoafghánské provincie Kúnar, začala cvičit tajně; pak její zálibu nakonec objevil její otec, který ji podpořil. Ovšem ostatní mužští členové její konzervativní paštúnské rodiny jí dokonce vyhrožovali.

„Když jsem nedávno byla doma na návštěvě, tak moji bratři a strýcové mi vyhrožovali bitím, pokud budu dál vystupovat v televizi. Musela jsem se druhý den vrátit do Kábulu,“ řekla Negin agentuře Reuters. Současně dodala, že se hudby nikdy nevzdá, i když jí kvůli tomu hrozí nebezpečí.

Výhružky orchestr zaznamenává i při svých vystoupeních. A nejsou to plané hrozby.

Radikální islamistické hnutí Tálibán v době své vlády nad Afghánistánem zakázalo v druhé polovině 90. let hudbu vůbec. Dnes tito islamisté opět ovládají část území a chtějí nastolit bývalé pořádky.

V roce 2014 zaútočil sebevražedný atentátník na francouzskou školu v hlavním městě Kábulu právě v době, kdy tam probíhal koncert. Začátkem roku hrdlořezové z Islámského státu sťali v iráckém Mosulu mladého chlapce, protože poslouchal západní hudbu. Radikálové také zničili v některých městech v Libyi všechny hudební nástroje, protože prý jsou „neislámské“.

Dívčí orchestr v Kábulu byl založen za pomoci Afghánského hudebního institutu, který vznikl v roce 2010. Institut pomáhá studovat hudbu všem, bez ohledu na pohlaví, etnický původ a sociální postavení.

„Ve srovnání se ženami mimo Afghánistán máme ale pocit, že žijeme v kleci,“ říká mladá hudebnice Negin.