Arabské ženy v mešitě al-Masdžid al-Haram

Arabské ženy v mešitě al-Masdžid al-Haram Zdroj: Profimedia

Laskavě a jemně! Saúdská Arábie přistřihla křídla náboženské policii

Saúdská Arábie připravila tamní náboženskou policii o pravomoc zatýkat a požaduje po ní, aby při vymáhání islámských morálních pravidel postupovala „laskavě a jemně“, píše al-Džazíra.

Haia, Výbor pro ochranu mravnosti a prevenci neřestí, také známý jako Mutawaa, nebude moci na příště zastavovat, sledovat, zpovídat nebo zadržovat lidi, kteří se proviní proti přísným saúdskoarabským pravidlům, jako je například zahalování žen od hlavy k patě, zákaz pití alkoholu či separace mužů a žen. Místo toho by měli příslušníci nahlásit provinilce policii či protidrogové jednotce.

Fawaz Gerges, profesor blízkovýchodních studií na London School of Economics, přivítal tyto úpravy pravomocí náboženské policie jako „významný vývoj“, přesto by krok neměl být vnímán jako „část širší iniciativy či reformy království“, řekl pro CNN. Jde spíše o nápravu situace, kdy byl zásah náboženské policie v minulosti často v centru incidentů, kdy přesáhla své pravomoci a autoritu. Jeden takový incident se odehrál letos v únoru, kdy na videu sdíleném na sociálních sítích byla vidět žena pronásledovaná a napadená příslušníky Haia u nákupního centra v Rijádu. Záznam vyvolal pohoršení v zemi a „představitelé došli k závěru, že Haia víc škodí, než pomáhá“, dodal Gerges.

Zpřísnění pravidel pro náboženskou policii by mělo znamenat úlevu zejména pro saúdské ženy, které byly nejčastějšími objekty Mutawaa, protože zejména jejich jednání a vzezření jsou koránem a náboženskými pravidly přísně kontrolovány.