Soud - ilustrační foto

Soud - ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Právnička žaluje fakultu za to, že za osm let nenašla práci

Američanka Anna Alaburdová (37) žaluje Právnickou školu Thomase Jeffersona, že od roku 2008 nezískala práci právničky. Škola podle ní zkreslovala statistiky úspěšnosti absolventů, díky čemuž si účtovala vyšší školné.

Absolventka sandiegské školy se konečně dostane k soudu. Nebude ovšem aktivním aktérem, jak si asi představovala před desítkou let. Bude sedět na lavici žalujících a jejím protivníkem bude její alma mater, fakulta, od níž si slibovala, že ji připraví na zářnou kariéru advokátky, píše deník The New York Times. Za tenhle ideál zaplatila Alaburdová školné 150 tisíc dolarů, s úrokem dnes dluží okolo 170 tisíc.

Alaburdová, která byla mezi nejlepšími ve třídě a prošla i advokátními zkouškami (což v případě její školy není zrovna pravidlem), tvrdí, že od roku 2008 se jí nepodařilo sehnat právnickou práci na plný úvazek (měla vždy jen podřadnější částečné pracovní poměry), ačkoli škola se v roce 2006 chlubila úspěšností absolventů na úrovni 83 procent a v roce 2011, uprostřed světové ekonomické krize, dokonce 92 procent. Tehdy podala Alaburdová žalobu.Vystudované právničce se podařilo co jiným zatím nikoli (s jednou výjimkou, která ještě u tribunálu nebyla): dostat kauzu až před soud.

V různých státech USA už podobné žaloby byly, ale soudy v ostatních státech je smetly se stolu. Kalifornie má ovšem silnější zákony na ochranu spotřebitele, proto Alaburdová alespoň v tomhle uspěla. Nepovedlo se jí ovšem žalobu prosadit jako hromadnou, případná kompenzace tak nebude v řádu miliónů, žádá jen o 125 tisíc.

 

Úspěšnost absolventů je jedním z kritérií vyžadovaných Americkou asociací advokátů (A. B. A.), jež akredituje právnické školy. Na základě důvěry, které se školy těší, si účtují školné; to na fakultě Thomase Jeffersona bylo za studií Alaburdové dokonce vyšší než na Stanfordu (členu prestižní Břečťanové ligy).

 

Žalobkyně má k dispozici údajně svědkyni, jež byla již v roce 2006 nucena přikrášlovat data zaměstnanosti. Přestože se řadila k nejlepším v ročníku, na soud a své učitele si netroufá a zastupovat ji bude zkušenější právník.