Stanislaw Tillich a Bohuslav Sobotka

Stanislaw Tillich a Bohuslav Sobotka Zdroj: Vláda ČR

Demonstrace Pegidy
Stanislaw Tillich a Bohuslav Sobotka
Demonstrace Pegidy
3
Fotogalerie

Saský premiér přivezl Sobotkovi pozdravy od kancléřky. Ale na uprchlících se neshodnou

Bohuslav Sobotka a Stanislaw Tillich si popovídali o nutnosti snížit příliv běženců do Evropy. Saský premiér a předseda Spolkové rady (horní komory německého parlamentu) předal Sobotkovi pozdravy od své stranické šéfky Merkelové, ale uprchlickou krizi vidí poněkud jinak než kancléřka.

Zatímco Merkelová stále vybízí ke vstřícnému a humanistickému řešení migračního náporu, saský premiér to vidí pesimističtěji. „Máme povinnost se o uprchlíky před válkou postarat, chovat se k nim s respektem a důstojností," prohlásil v Praze, nicméně jeho postoje k příchodu islámu jsou dlouho známé. O Tillichově skepticismu informoval již počátkem roku 2015, tedy dávno před uprchlickou krizí, třeba deník die Welt. Podle něj se tehdy nechal slyšet, že islám není součástí Saska.

Tillich je dnes ve velice složité situaci. Z jedné strany je kritický vůči přílišné servilitě některých německých politiků k islámu, z druhé strany je však kritický i vůči narůstajícím nenávistným náladám v německé společnosti. Rozhodně nijak nebagatelizuje incidenty, jaké se zejména kolem uprchlických zařízení v Sasku množí.

Saské protiislámské hnutí je dlouhodobě jedním z nejaktivnějších – známá je především PEGIDA. Proti přistěhovalectví muslimů se vymezuje značná část obyvatel Saska, narůstají však i aktivity a násilné útoky neonacistických skupin.

Tillich neodmítá soužití s muslimy jako takové. Pouze zdůrazňuje, že musejí přijmout hodnoty německé společnosti a odsoudit ty projevy islámu, jež jsou neslučitelné s našimi hodnotami a kulturou. Těmito projevy jsou mimo jiné diskriminace žen, vynucování islámského práva v přistěhovaleckých komunitách či násilí páchané na kriticích islámu.

 „Většina muslimů se přece vůči hodnotám naší společnosti otevřela a žije podle nich,“ prohlásil pro die Welt. „Přihlédneme-li k událostem ve Francii, je teď důležitější než kdy dřív, aby se nyní muslimské organizace jasně přihlásily k našemu hodnotovému žebříčku. Lidé mají z islámu strach, protože ve jménu islámu se dějí teroristické činy. Muslimské organizace by mohly lidi tohoto strachu zbavit, kdyby jasně prohlásily, že se jedná o zneužití jejich náboženství. To by byl přesvědčivý počin, který by přispěl k tomu, aby míra strachu mezi lidmi klesla.

Také by bylo záhodno, aby se muslimské organizace jasně vymezily vůči salafistům, rádoby šaríʿa policii a podobným. „Taková uskupení přece muslimové v této zemi ani nemohou chtít.“

Slovan ve vládě

Jak již jeho jméno napovídá, je Tillich slovanského původu. Pochází z řad Lužických Srbů, což je poslední větší komunita slovanského obyvatelstva na postupně poněmčeném území. Tillich se narodil v roce 1959 v obci Nowa Wjeska. Vzdělání získal na lužickosrbských školách a poté vystudoval Technickou univerzitu v Drážďanech. V roce 2008 se stal premiérem Saska a od listopadu 2015 je předsedou Spolkové rady.

Vedle rodné hornolužické srbštiny a němčiny ovládá rovněž i polštinu, češtinu, francouzštinu, angličtinu a částečně také italštinu a ruštinu. I proto patří mezi jeho politické aspirace, aby Německo lépe chápalo postoje zemí střední a východní Evropy.