Vězněný novinář miloval íránskou kulturu, nyní jej Teherán propustil.

Vězněný novinář miloval íránskou kulturu, nyní jej Teherán propustil. Zdroj: Twitter

Írán propustil několik amerických vězňů, mezi nimi i známého novináře

Fascinovala jej íránská kultura. Studoval ji, žádal dokonce o dvojí občanství a v Íránu si našel i manželku. Stal se jediným autorem The Washington Post, který přinášel z této oblasti analýzy a články. V Íránu jej také nakonec zatkli - a dnes, v neděli 17. února, jej dle britské BBC Írán opět propustil na svobodu. 

Řeč je o slavném novináři a analytikovi Jasonu Rezaianovi. Ten pocházel z manželství íránského otce a americké matky. Díky svému zájmu o tamní kulturu se v roce 2012 stal jediným americkým občanem, který o oblasti referoval. V Íránu se také oženil s Yeganeh Salehi, která sdílela opačný zájem - nadšení pro americkou kulturu. I přes svou lásku k Íránu však byl držen ve vězení více než rok. Jeho manželku zadržely teheránské úřady také, ale záhy ji opět propustily. Jason byl obviněn ze špionáže a uvězněn. 

Jason není jediný, koho se Teherán rozhodl propustit. Čtyři Američané, kteří byli v sobotu propuštěni z íránských věznic v rámci dohody o výměně vězňů mezi Teheránem a Washingtonem, dnes opustili Írán na palubě švýcarského letadla. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného amerického činitele a také íránská televize. Američané dnes recipročně z věznic v USA propustili sedm Íránců.

Pátý Američan osvobozený v Íránu separátně, nikoli v rámci dvoustranné dohody, odcestoval do vlasti už v sobotu.Dalšími propuštěnými jsou křesťanský pastor Saeed Abedini, bývalý příslušník amerického námořnictva Amir Hekmati a Nosratollah Khosravi-Roodsari, o němž agentury bližší informace neuvádějí.

Rezaian byl loni v říjnu v Íránu shledán vinným ze špionáže a odsouzen do vězení; výši trestu však zveřejněna nebyla. Abedini byl v roce 2012 uvězněn kvůli údajnému šíření křesťanství, za což dostal osm let. Bývalý voják Hekmati byl zadržen v roce 2011 a později odsouzen za špionáž. Pátý propuštěný, student Matthew Trevithick, který podle prohlášení rodiny odjel do Íránu na intenzivní jazykový kurz, strávil ve vězení 40 dní.

Propuštění vězňů bylo ohlášeno v sobotu, tedy téhož dne, kdy MAAE oznámila, že Íránci dodržují svoji dohodu s mocnostmi o íránském jaderném programu a kdy USA a Evropská unie rozhodly o ukončení protiíránských sankcí. Američané omilostnili sedm íránských vězňů, z nichž šest má americko-íránské občanství.