Mark Zuckerberg, ilustrační snímek

Mark Zuckerberg, ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Zuckerberg se zařadil ke světovým filantropům, akcie Facebooku věnuje na lepší svět

Zakladatel sociální sítě Facebook Mark Zuckerberg se dal na dobročinost a rázem se přiřadil do skupiny největších světových filantropů. Jeho rozhodnutí, věnovat 99 procent svých akcií Facebooku na vylepšení světa pro příští generace, ho katapultovalo mezi takové osobnosti, jako je například legendární investor Warren Buffet nebo zakladatel Microsoftu Bill Gates.

Právě příběh Billa Gatese mohl Zuckerberga inspirovat. Nadace Billa a Melindy Gatesových vznikla v roce 1999 a dnes je považována za největší soukromou charitativní nadaci na světě. Peníze věnuje především do zdravotnictví, například na prevenci AIDS nebo boj s nemocemi, které ohrožují obyvatele třetího světa.

Zuckerberg zvolil podobný postup - společně se svou ženou Priscilou Chan založil nadaci Chan Zuckerberg, do které bude akcie postupně během svého života převádět.
 
Zuckeberg informaci zveřejnil tradičně na svém facebookovém profilu poté, co informoval o narození svého prvního dítěte, dcery Max. Té také společně s manželkou napsali dopis.

„K narození jsme jí napsali dopis o světě, do kterého, jak doufáme, vyroste. Je to svět, kde naše generace může zvýšit lidský potenciál a podporovat rovnost - od vyléčení chorob, dostupnosti vzdělání, využívání čisté energie, spojování lidí a budování silných komunit až po snižování chudoby a šíření porozumění mezi národy,“ uvedl Zuckerberg.

Dodal, že cítí povinnost přispět malým dílem k vytvoření lepšího světa pro všechny děti. „Věnujeme v průběhu našeho života 99 % našich akcií Facebooku, v současné době asi 45 miliard dolarů, aby se co nejvíce lidí mohlo připojit ke zlepšování tohoto světa pro příští generace,“ doplnil v prohlášení, které okamžitě začaly sdílet tisíce lidí.

Nově založená nadace se bude specializovat na zdravotnický výzkum,  chudobu, vzdělání v rozvojových zemích nebo rozšiřování čisté energie.

Nadace má přednost před Facebookem

Hodnota Zuckerbergova podílu v současné době přesahuje 45 miliard dolarů (1,1 bilionu korun). V příštích třech letech plánuje prodat nebo darovat akcie v hodnotě až jedné miliardy, ale současně si chce ponechat kontrolní balík akcií.

Zatímco nadaci hodlá řídit osobně, místa ve vedení Facebooku se dočasně vzdal. S narozením dcery totiž zahájil svou dvouměsíční rodičovskou dovolenou a vedení přenechal kolegům.

Facebook, který Zuckerberg vymyslel spolu s Dustinem Moskovitzem a Chrisem Hughesem během studií na Harvardově univerzitě, zahájil činnost v roce 2006 a už o rok později se Zuckerberg jako většinový vlastník stal nejmladším dolarovým miliardářem na světě. Od roku 2012 pravidelně figuruje v žebříčku třiceti nejbohatších lidí světa s odhadovaným majetkem přes 21 miliard dolarů.

V současnosti má Facebook více než 1,5 miliardy uživatelů, přičemž téměř miliarda z nich se ke svému účtu hlásí denně.