Bývalý senátor za ODS a vězeň Alexandr Novák

Bývalý senátor za ODS a vězeň Alexandr Novák Zdroj: ČTK/Zavoral Libor

Příběh bývalého senátora ODS, korupčníka Alexandra Nováka: Takové už příště nevolit

Jak se ukazuje, Senát není vůbec zbytečná instituce. Naopak, je to líheň schopných lidí. Zatím se předpokládalo, že pouze Bůh dokáže vytvořit něco z ničeho. Ale ne, český člověk a politik má opět navrch.

Bývalý senátor Alexandr Novák, potrestaný za přijetí úplatku, koupil po propuštění z vězení za milióny korun dva hotely v Chomutově. Další nemovitosti koupila Novákova manželka. Není nad zdařilá manželství. Podle soudu vzal Novák jako starosta úplatek přes 40 miliónů korun. Dostal čtyři roky vězení a pokutu pět miliónů. Z vězení byl v květnu v půlce trestu propuštěn na podmínku.

Co se tehdy stalo? Co Novák provedl? Chomutov v roce 1999, kdy byl starostou města, prodal akcie za víc než 317 miliónů korun. Kupec, německá firma, za zprostředkování poslal přes dva milióny marek (přes 40 miliónů korun), které skončily na účtu Novákových.

Novák před odchodem do vězení půjčil s manželkou 6,5 miliónu korun svému známému Štefanu Novákovi, jemuž stejnou částku půjčil Daniel Ježek, bývalý politik ODS. Měsíc po nástupu Alexandra Nováka do vězení koupil Štefan Novák hotely Royal a Evropa, které po návratu z vězení Novák a Ježek koupili od Štefana Nováka jen za umazání půjček za 13 miliónů. Je to zřejmě stejná částka, za niž Štefan Novák hotely koupil, milióny korun pak ještě nejspíš investoval do rekonstrukce.

„Alexandr Novák mohl ukrýt nabytý majetek za nějakou anonymní zahraniční společnost, což by mu zajistilo, že se o majetku nikdo nedozví. To ovšem stojí značné peníze. Je zřejmé, že Novák nepotřeboval nic utajovat, neboť si je jist tím, že na tyto peníze stát nedosáhne. Docela by mne zajímalo stanovisko finančního úřadu k takové nepůjčce,“ říká Petr Soukenka, ředitel Nadačního fondu proti korupci.

Ze čtyřletého trestu za přijetí úplatku si Novák odseděl dva roky a jeden měsíc. Kvůli jeho podmínečnému propuštění čelí kárnému řízení státní zástupce Ladislav Kosán. Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová mu vyčítá, že se proti propuštění nepostavil.

Dne 7. května 2015 byl propuštěn na svobodu. Zaručil se za něj motorkářský klub Gryphons. Kdo nemá motorkářský klub, jako by nebyl. Má jej i Putin.

„Žiju stejně jako předtím,“ tvrdí Novák v rozhovoru, jejž poskytl serveru Centra nezávislé investigace (CNI). „Šel jsem ven po víc než půlce, a když se podívám, koho pouštějí, tak jsem přesvědčen, že jsem tam byl moc dlouho.“ Novák podle analýzy CNI vlastní sám nebo s přáteli celkem 268 hektarů pozemků. Dalších 27 hektarů pozemků mu patří prostřednictvím firmy Real Estate. Tato společnost vlastní například budovu obchodu Billa ve Vejprtech či benzínku tamtéž.

Je celkem jasné, že se lidem, kteří seděli v base za trestné činy, dobře vede. Někteří nic neprovedli, jako naši prezidenti, co taky byli v base, někteří provedli, jenže něco jiného, ale další dovedli proměnit svůj sociální kapitál. Pokud jde o pana Nováka, jde doporučit především jednu věc. Takového už nevolit.