Martin Konvička a prezident Zeman na Albertově 17. 11. 2015

Martin Konvička a prezident Zeman na Albertově 17. 11. 2015 Zdroj: ČTK

Konvička tvrdí, že akce na Albertově byla s Hradem dopředu koordinována a domluvena. Zeman to popírá

Martin Konvička, zakladatel a šéf Bloku proti islámu, řekl Reflexu, že jeho účasti na Albertově 17. listopadu po boku prezidenta republiky Miloše Zemana předcházela podrobná koordinace a rozsáhlá jednání, do kterých však on osobně nevstupoval. To je v příkrém rozporu s tvrzením prezidenta, že Albertov byl věcí organizátorů a Hrad se na jeho přípravách nijak nepodílel. Toto stanovisko prezidenta nám potvrdil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Je zřejmé, že buď Konvička, nebo Zeman nemluví pravdu. Je přitom z hlediska běžných politických zvyklostí zcela nepravděpodobné, že by účast kohokoliv na veřejném mítinku vedle hlavy státu nebyla s prezidentskou kanceláří dopředu domluvena. Přítomnost prezidenta je jasné politické gesto a vyjádření podpory tomu, s kým se setká, pokud se proti němu výslovně neohradí.

Shrňme si, co se stalo. Celý národ zaznamenal, jak Zeman s Konvičkou zpívali státní hymnu bok po boku. Oba pánové v minulosti formulovali ostře protiislámská stanoviska, proto ta dvojice nebyla až zas tak překvapivá. Když pak Konvičku policie obvinila z šíření nenávisti, Zeman od něj dal velmi rychle ruce pryč:

„Na Albertově jsem ho viděl poprvé v životě,“ řekl prezident o Konvičkovi. Nevěděl údajně ani to, že se jmenuje Martin. To se prý dozvěděl až během rozhovoru s MF DNES. „Nebráním organizátorům, aby pozvali na pódium kohokoli, protože nejsem ani cenzor, ani kádrovák,“ dodal.

Takže pan prezident sice vystoupil vedle Konvičky, ale nevěděl, jak se tam dostal. Vlastně asi nevěděl, kdo Konvička je. My jsme však s Konvičkou hovořili a jeho verze setkání s prezidentem vyznívá docela jinak. Zde je přepis konverzace:

Reflex: „Jak došlo k navázání tak těsné spolupráce s prezidentem, že jste vedle sebe na Albertově stáli na tribuně?“

Konvička: „Já vám řeknu jenom tolik, že za tím bylo poměrně dost hodně složitých jednání, do kterých jsem nevstupoval.“

Požádali jsme mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka, aby nám organizační zajištění Albertova upřesnil, ten však kategoricky odmítl, že by s Blokem proti islámu vedl Hrad jakékoliv jednání:

„Žádné jednání s panem Konvičkou, žádné jednání s Blokem proti islámu. Vše si řešili organizátoři. Pan prezident už opakovaně odmítl účast na akcích Bloku, nezasílal ani písemnou zdravici, jak byl jednou požádán. A u toho zůstane.“

Jsou jen dvě možnosti. Buď Zeman, či Konvička nemluví pravdu, nebo si může vystoupení s prezidentem přes tajemnou třetí stranu, aniž by o tom prezident věděl, sjednat kdokoliv.

Tak jen doufejme, že příště ti záhadní „organizátoři“ panu prezidentovi bez jeho vědomí nezajistí společné vystoupení s Kim Čong-unem.