Švédsko

Švédsko Zdroj: Profimedia

Švédská policie hlásí 55 lokalit pod kontrolou zločinců z prostředí muslimských emigrantů

Podle švédské kontrarozvědky se na území Švédska nachází kolem 120 bojovníků Islámského státu, kteří mají prostředky a motivaci páchat teroristické útoky, jak o tom informovala švédská média.

Švédská bezpečnostní služba Säkerhetspolisen (SÄPO) po teroristických útocích ve Francii zesílila spolupráci s francouzskými tajnými službami a posílila personál věnující se problematice islámského terorismu. Podle operačního šéfa SÄPO Anderse Kassmana mají švédské bezpečnostní orgány o potenciálních islámských teroristech přehled a mají je pod kontrolou.

Podle švédských médií od roku 2012 odešlo ze Švédska kolem 286 muslimů bojovat na straně Islámského státu a přibližně 120 se jich již vrátilo a představují potenciální hrozbu.

Jak ovšem zdůraznil Kassman, SÄPO posílila i agendu zaměřenou proti skupinám, které organizují útoky na mešity a imigranty. Tajná služba ve spolupráci s policií vyšetřuje útoky spáchané na uprchlická centra a švédské mešity a pomáhá s vyhledáváním útočníků.

Švédsko se od poloviny 70. let 20. století, kdy přijalo radikální podporu pro přistěhovaleckou politiku, potýká s nárůstem problémových zón, které nemají úřady pod kontrolou.

Švédská policie eviduje v zemi přibližně 55 lokalit, jež jsou „pod kontrolou“ zločineckých skupin z prostředí převážně muslimských přistěhovalců. Tato místa označuje nejen za riziková pro vstup občanů, ale i pro zasahující policisty, kteří mají do oblasti vstupovat pouze výjimečně a dostatečně ozbrojeni.

Policejní zprávy hovoří o minimální možnosti vymáhat zde právo, a také o vzniku neoficiálních lokálních soudů založených na tradicích přistěhovalců. Rovněž vznikají „kontrolní přechody“ mezi jednotlivými zónami a oblastmi vlivu různých zločineckých gangů. Právě takovéto prostředí je podle švédské kontrarozvědky příhodným zázemím pro islámské teroristy.