Sotva metr vysoký bojovník získal přezdívku Abu Ahmad Al-Chihuahua

Sotva metr vysoký bojovník získal přezdívku Abu Ahmad Al-Chihuahua Zdroj: Twitter/@leithfadel

Minibojovník proti Asadovi – trpasličí džihádista je jen o málo větší než samopal

Neobvyklý bojovník posílil řady džihádistické organizace napojené na Al Kájdu, syrské skupiny Jabhat Al-Nusra. Je vysoký sotva jeden metr, nosí maskáče a sluneční brýle a na sociálních sítích získal přezdívku Abu Ahmad Al-Chihuahua, tedy “Čivava”.

Jeho záběry v řadách vojáků Al Nusra, kteří bojují jak proti Asadaovi a Rusům, tak proti Islámskému státu, se nyní objevily na sociálních sítích. Zveřejnil je Leith Abou Fadel, šéfredaktor anglicky psaného syrského zpravodajského webu Al Masdar, který je silně proasadovský. Fadel trpasličího bojovníka překřtil na “Čivavu” či “Umpa-Lumpu” podle postaviček z knihy Karlík a továrna na čokoládu.

“Hvězdný Umpa Lumpa teď provádí v Sýrii džihád s islamistickými rebely," napsal Fadel, který se ani ve svém serveru netají nenávistí ke všem nepřátelům Asada.

Serveru MailOnline Fadel řekl, že mu fotku zaslal jeho přítel, a on ji pak zveřejnil. “Pokoušel jsem se o něm zjistit víc, ale informací je dost málo. Všechno, co jsme zjistili, je to, že je členem Al Nusra, tedy syrské odnože Al Kájdy.”

Jabhat A Nusra je jedna ze dvou nejsilnějších skupin protiasadovské opozice. Spolu s dalšími umírněnými i islamistickými skupinami rebelů ovládá provincii Idlib a další velké části syrského území.

Syrský bojovník překvapivě není prvním islamistou trpasličího vzrůstu. V roce 2011 se objevilo video s bojovníkem Talibanu podobné postavy.