Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: Profimedia.cz

Řečník Putin: Světu mír a teroristy utopit v klozetu

Jak známo, ruský prezident Vladimir Putin je velký řečník a televizních debat se nezalekne. U šéfa KSSS Leonida Brežněva bylo jedno, co říká, stejně mu nebylo rozumět. Putinovi je rozumět, jde jen o to, jestli si to doopravdy myslí. Teď promluvil na Valném shromáždění OSN a všichni mu pochopitelně viseli na rtech.

Jako vždy ze všeho obvinil Západ. „Nejprve pokračovali v kursu na rozšiřování NATO... Kvůli čemu? ptáme se. Potom postavili postsovětské země před volbu, ke komu se přidat, k Západu, nebo Východu? Dříve nebo později musela taková konfrontační logika vyústit ve velice závažnou geopolitickou krizi. A právě to se stalo na Ukrajině, kde využili nespokojenosti značné části obyvatel s tehdejší vládou a zvenčí vyprovokovali ozbrojený převrat. A důsledkem toho byla občanská válka.“

Pak mluvil o severní Africe a Blízkém východu: „Chtěl bych se zeptat těch, kdo tuto situaci zapříčinili, jestli si aspoň nyní uvědomují, co vlastně způsobili? Obávám se ovšem, že tato otázka zůstane nezodpovězena, protože oni svoji politiku, která je založena na aroganci, přesvědčení o své výjimečnosti a beztrestnosti, stejně nezmění.“

Takže viník je jasný. Co provedlo Rusko na Ukrajině, o tom se nemluví.

Litevské prezidentce Dalie Grybauskaitė se Putinova řeč nelíbila. „Jsem náchylná hodnotit projev prezidenta Putina jako vůdce, který žije ještě ve 20. století, dokonce bych jej nazvala neostalinským projevem, v němž se vzdychá nad demokracií, diktatura se vychvaluje a ze všeho se obviňuje Západ. Takovou rétoriku jsme poslouchali skoro sto let a nic se nezměnilo,“ řekla Grybauskaitė novinářům v New Yorku.

Věčný Putin

Putin sám je pořád stejný. Ruský server Sputniknews přinesl již v květnu, když bylo výročí prvního nástupu Vladimira Putina do funkce prezidenta, několik jeho sebraných výroků. Bylo by škoda tyto myšlenky opomenout, jak se dnes chová a mluví, tak se choval a mluvil i v minulých letech Putin ještě jako premiér v září roku 1999. „Ruská letadla zasazují a budou zasazovat údery v Čečensku výhradně základnám teroristů a bude to pokračovat, ať už se teroristé nacházejí kdekoli… Budeme pronásledovat teroristy všude, když na letišti, tak na letišti. A musíte mi prominout, ale když je chytíme na záchodě, tak je v tom klozetu utopíme, koneckonců.“

V září roku 2000 odpověděl Putin moderátorovi televizního kanálu CNN Larrymu Kingovi na otázku, co se stalo s ruskou ponorkou Kursk: „Potopila se.“ (My dodejme, že samozřejmě ano, to ponorky dělají. Svět by spíše zajímalo, co se stalo, že se už nevynořila.)

V roce 2007: „Jsem skutečný demokrat? Samozřejmě, jsem absolutní a vyložený demokrat. Víte ale, co mě trápí? To, že jsem takový jen já sám, nikdo takový na světě prostě není. Po smrti Mahátmy Gándhího nemám s kým si promluvit.“ (Demokracie o jednom členu se dá zase dobře spojit s jednomyslností, což bývá jinak problém.)

V roce 2005 odpověděl, že „rozpad Sovětského svazu byl největší geopolitickou katastrofou století“, a po pěti letech prohlásil: „Kdo nelituje, že došlo k rozpadu SSSR, ten nemá srdce, a ten, kdo si přeje jeho obnovení v původní podobě, nemá rozum.“

Berlusconi o něm nedávno řekl, že je to nejlepší politik. Jestlipak ví, co o něm pán Kremlu kdysi prohlásil? „Berlusconiho soudí za to, že žije s ženami. Kdyby byl homosexuálem, nikdo by se ho ani prstem nedotkl.“ (Berlusconiho soudili za úplně jiné věci. Ze žen soud zajímala hlavně nezletilá tanečnice.)

V roce 2012 Putin inovuje křesťanství: „Já jsem zřejmě špatný křesťan. Když tě uhodí do jedné tváře, je třeba nastavit druhou. Na něco takového ale nejsem morálně připraven. Když nás někdo uhodí, musíme odpovědět, jinak nás budou bít dál.“ (O kvalitě Putinova křesťanství by snad něco mohl vědět moskevský patriarcha, agent KGB.)

Stačí jen naslouchat

Tolik tedy Vladimir Vladimirovič Putin. Citáty jsou autentické, komentující zlá slůvka naše.

Společným rysem Putinových výroků, ať už žertuje, nebo pronáší státnická moudra, je jeho neochvějná jistota. Je to součást ruské propagandistické strategie – a samozřejmě také jeden z rysů povahy. Západ a jeho politici jsou představováni jako chaos a zoufalství a bezradnost. Nad nimi všemi ční jako žulový monolit Vladimir Vladimirovič Putin, který ví, jak to všechno je. Jen mu naslouchat.

Tak ještě uvidíme, co bude s těmi, kteří budou naslouchání vytrvale odmítat.