Maďarští policisté na hranici se Srbskem

Maďarští policisté na hranici se Srbskem Zdroj: ČTK/EFE/Rafa Alcaide

Maďarský plot zabral. Přes hranici prošlo jen 300 běženců

V Maďarsku v úterý zaznamenali výrazný pokles počtu nových imigrantů poté, co Budapešť v noci na úterý fakticky uzavřela hranici se Srbskem. Policie dnes oznámila, že zadržela 367 osob, které do země vstoupily nelegálně.

Podle agentury AFP bude 316 z těchto zadržených soudně stíháno pro poškození plotu, který vláda nechala postavit na hranicích se Srbskem, aby zastavila příval uprchlíků mířících do Evropské unie přes Maďarsko. Zbylých 51 čeká řízení kvůli nezákonnému vstupu do země.

V pondělí v Maďarsku zaznamenali rekordní počet 9380 migrantů, kteří do země přišli během jediného dne.

V Maďarsku vstoupila o půlnoci na úterý v platnost zpřísněná opatření proti ilegálním přechodům hranice, včetně tvrdších trestů za převádění. V úterý kabinet premiéra Orbána také vyhlásil ve dvou jižních oblastech přiléhajících k srbským hranicím krizovou situaci, což umožňuje i případné nasazení armády.

Hlavní trasa postupu migrantů do bohatších zemí Evropské unie se nyní zřejmě stočí přes Chorvatsko a Slovinsko. Tomu nasvědčují zprávy o tom, že k chorvatským hranicím již dorazil první z autobusů vezoucích běžence přes Srbsko z Preševa u makedonských hranic.