Chceme silnou demokracii, říká premiér Orbán

Chceme silnou demokracii, říká premiér Orbán Zdroj: Isifa.com

Maďarský premiér Orbán: Pomozme sousedům Sýrie

Maďarský premiér Viktor Orbán v rozhovoru otištěném dnes v německém listě Bild navrhl plán poskytnout státům sousedícím se Sýrií pomoc ve výši tří miliard eur (81 miliard Kč), aby se tak vyřešila uprchlická krize.

"Máme plán, který předložím vůdcům Evropské unie při naší příští schůzce," řekl Orbán s tím, že tento plán počítá s "rozsáhlou finanční pomocí zemím sousedícím se Sýrií", tedy Turecku, Libanonu a Jordánsku.

Tyto země přijaly skoro čtyři milion syrských uprchlíků před občanskou válkou. Zprvu tito uprchlíci zůstávali v těchto zemích, ale v posledních měsících čím dál více běženců vyráží na riskantní cestu do Evropy.

Orbán, kterého kritici obviňují z populismu, nesmlouvané rétoriky proti migrantům a nezvládnutí chaotické situace s přílivem uprchlíků, nyní navrhuje poslat těmto třem zemím tři miliardy eur.

"Pokud bude třeba více peněz, zvětšíme pomoc, dokud přítok uprchlíků nevyschne," prohlásil a varoval před nekonečnými rozpočtovými debatami, protože je třeba pomoc rychle poskytnout právě teď. Potřebná suma by se podle Orbána měla vytvořít zvláštním příspěvkem od každého členského státu a omezením jiných výdajů.

"Migranti neprchají z válečné oblasti, ale přicházejí z uprchlických táborů (umístěných v sousedních zemích). Tam byli v bezpečí. Tito lidé tedy neprchají před nebezpečím, tomu už unikli a neměli by se ničeho bát," tvrdil Orbán. Uprchlíci podle něj neprchají do Evropy za bezpečím, ale za lepším životem, než jaký vedli v táboře: "Chtějí německý život, možná švédský."

"Je ale skutečností, že není základní právo na lepší život, je jen právo na bezpečí a lidskou důstojnost," usoudil.

Orbán také vytkl evropským politikům, že si nedokážou představit rozměry uprchlické krize a nebezpečí v podobě podle něj nekonečného toku desítek milionů migrantů z Pákistánu, Bangladéše, Mali, Etiopie a Nigérie, který by prý znamenal prohru a zánik křesťanské Evropy.