V Británii si kuřáci možná nezakouří ani venku, jedině e-cigarety

V Británii si kuřáci možná nezakouří ani venku, jedině e-cigarety Zdroj: ČTK

V Británii si kuřáci možná nezakouří ani venku, jedině e-cigarety

Zákaz kouření by měl být rozšířen i na zahrádky před hospodami a další místa v restauracích, která jsou pod širým nebem, na parky a okolí vstupu do škol. Požaduje to britská Královská společnost pro veřejné zdraví, podle níž by se na kouření mělo pohlížet jako na nenormální chování.  


Její zpráva, kterou cituje BBC, požaduje, aby se současný zákaz kouření rozšířil na místa, kde se schází větší počet lidí, tedy “okolí vstupu do škol, venkovní prostory barů a restaurací a všechny veřejné parky a náměstí”.

Jak uvádí BBC, jde o kvalitativně nový požadavek odpůrců kouření. Ti nejprve argumentovali zdravím kuřáků a posléze zdravím pasivních kuřáků. Teď útočí na samotné kouření – snaží se jej ukázat jako nenormální chování.

“Děti jsou náchylné k přejímání vzorů chování od dospělých, které vidí okolo sebe. Když pak vidí lidi, jak kouří na veřejnosti, vede to tomu, že přijímají kouření jako něco normálního a bezpečného,” cituje BBC ředitelku respektované společnosti Shirley Cramerovou.

Pokud závislost na nikotinu člověku nedovolí cigaretu odložit ani před restaurací, Královská společnost doporučuje přejít na e-cigarety. Ty by se měly prodávat na všech místech, kde se dnes prodávají normální cigarety. Společnost ve své zprávě jde ještě dál: e-cigarety by se měly přejmenovat, protože současný název je údajně zavádějící. Královská společnost navrhuje názvy jako “výparník” nebo “výrobek na kontrolu nikotinu”.

Proti zprávě Královské společnosti pro veřejné zdraví už protestovali odpůrci zákazu kouření. Jejich střešní organizace s názvem Forest uvedla, že rozšíření zákazu povede k dalším krachům restaurací a barů. Kuřáci už nebudou mít žádnou možnost si zapálit, protože současný zákaz je na cigaretu vyhnal právě před restaurace a bary.

Jak nedávno uvedl Český svaz pivovarů a sladoven, v Británii od zavedení zákazu kouření v restauracích v roce 2007 končí svou činnost až 1500 podniků ročně, zatímco do té doby to bylo 400 ročně. Za osm let od zavedení zákazu kouření tak v Británii zavřelo 10 000 hospod a barů, což je téměř pětina z jejich celkového počtu.

"Zákaz kouření před restauracemi a bary diskriminuje dospělé, kteří se svobodně rozhodli kouřit,” řekl BBC ředitel Forestu Simon Clark. “Neodradí to lidi od kouření, jen od návštěvy restaurace.”

V Británii se zatím nesmí kouřit v restauracích a ve veřejných budovách obecně. Od letoška je také zakázáno kouřit v autech, kde cestují i děti, navíc výrobci musí cigarety balit do standardizovaných krabiček. A například v Brightonu se nesmí kouřit na plážích, zatímco Bristol zakázal kouření na náměstích.