Řecko uzavřelo s věřiteli dohodu o pomoci na expertní úrovni

Řecko uzavřelo s věřiteli dohodu o pomoci na expertní úrovni Zdroj: ČTK

Řecko uzavřelo s věřiteli dohodu o pomoci na expertní úrovni

Řecko sjednalo se zástupci mezinárodních věřitelů dohodu o novém záchranném programu na expertní úrovni a nyní musí ještě vyjednat politickou dohodu. Uvedla to dnes mluvčí Evropské komise Annika Breidhardtová. Dodala, že ještě dnes bude předseda komise Jean-Claude Juncker mluvit s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Françoisem Hollandem. 

Také by se měla uskutečnit telefonní konference náměstků ministrů financí EU.

Řecký ministr financí Euklidis Tsakalotos dnes ráno po zhruba 20 hodinách vyjednávání se zástupci evropských institucí a Mezinárodního měnového fondu (MMF) v Aténách řekl, že dohoda je v zásadě hotová a s věřiteli se probírají už jen "dvě nebo tři drobné otázky".

Řecko v rámci nové dohody od věřitelů dostane 85 miliard eur (2,3 bilionu Kč), řekl podle agentury Reuters nejmenovaný činitel řeckého ministerstva financí. Toto číslo zatím věřitelé nepotvrdili. Řecké banky podle něj dostanou na rekapitalizaci "ihned" deset miliard eur.

Řečtí činitelé očekávají, že parlament v Aténách bude moci dohodu ratifikovat ve středu nebo ve čtvrtek. V pátek by pak o ní mohli jednat ministři financí eurozóny.

Německo se ale vyjádřilo opatrně a zdůraznilo, že jednání se musí zaměřovat "na kvalitu, nikoli na rychlost". "Jednáme o programu na tři roky. Musí se to projednat důkladně," řekl v televizi ARD náměstek německého ministra financí Jens Spahn.

Řecko s věřiteli jedná o dohodě, která by zemi znovu uchránila před bankrotem, už více než dva týdny. Atény potřebují dohodu uzavřít nejpozději do 20. srpna, kdy Atény musejí splatit zhruba 3,5 miliardy eur Evropské centrální bance (ECB). Už dnes v noci se Atény s věřiteli dohodly na rozpočtových otázkách, třecí plochou ale podle zdrojů zůstala především otázka pomoci řeckým bankám.