Mike Huckabee

Mike Huckabee Zdroj: ČTK

Mike Huckabee, kandidát na funkci prezidenta USA, přirovnává dohodu s Íránem k holokaustu

Republikánský kandidát na funkci amerického prezidenta Mike Huckabee ostře odsoudil dohodu Spojených států a dalších světových mocností s Íránem o omezení íránského jaderného programu výměnou za zrušení hospodářských sankcí. S očividnou narážkou na holokaust Huckabee prohlásil, že prezident Barack Obama touto dohodou vede Izraelce "ke dveřím (kremační) pece", napsala agentura Reuters. 

"Zahraniční politika tohoto prezidenta je nejnezodpovědnější v americké historii," řekl Huckabee v sobotním rozhovoru s konzervativním zpravodajským serverem Breitbart News Saturday. "Je nesmírně naivní, že důvěřuje Íráncům. Tímto jednáním vede Izraelce ke dveřím pece," dodal.

Huckabee tím odkazoval na vyhlazovací koncentrační tábory, v nichž nacisté za druhé světové války zabili miliony Židů a dalších vězňů, uvedla agentura Reuters.

"Tato íránská dohoda je ta nejidiotštější věc. Měli by ji odmítnout demokraté i republikáni v Kongresu i všichni Američané," podotkl Huckabee.

Předsedkyně Demokratického národního výboru Debbie Wassermanová-Schultzová v neděli vyzvala bývalého guvernéra Arkansasu Huckabeeho, aby se za své vyjádření omluvil. Jeho rétorika "nemá v americké politice místo", řekla Wassermanová-Schultzová.

"Arogantní srovnávání s holokaustem je nepřijatelné. Mike Huckabee se musí omluvit židovské komunitě a americkému lidu za toto bezohledné prohlášení," dodala.

Izraelský premiér Benjamin Netanyahu označil dohodu mocností s Íránem ze 14. července za hrozbu pro samu existenci Izraele a vyzval americké zákonodárce, aby ji odmítli.

Nesouhlas s dohodou vyjádřilo i mnoho dalších amerických republikánů. Huckabee usiluje o republikánskou nominaci pro volby amerického prezidenta, které se uskuteční v listopadu 2016. V nejnovějším průzkumu veřejného mínění televize CNN z neděle figuroval mezi 16 republikánskými kandidáty na sedmém místě s pětiprocentní podporou.