Katedrála sv. Víta, v níž je hrobka českých králů. Ta nyní projde rekonstrukcí.

Katedrála sv. Víta, v níž je hrobka českých králů. Ta nyní projde rekonstrukcí. Zdroj: Michal Beránek (Sport)

Hrobka českých králů se konečeně dočká rozsáhlé rekonstrukce

Část jedno z nejvýznamnějších míst české státnosti, katedrály sv. Víta, se dočká rekonstrukce. Správa Pražského hradu oznámila, že hodlá zrekonstruovat hrobku českých králů, která se nachází právě v prostorách katedrály. Své místo má v hrobce například Karel IV., Jiří z Kunštátu a Poděbrad či Václav IV.  Rekonstrukce začne v katedrále příští rok. 

Podle plánu, který bude závislý na schválení rozpočtu Správy Pražského hradu na příští rok, by nejvíce peněz mělo jít na opravu fasád a střech jižní části Ústavu šlechtičen, tedy někdejšího renesančního Rožmberského paláce, a na rekonstrukci Nejvyššího purkrabství u Černé věže. Na každý z projektů chce Pražský hrad příští rok vyčlenit 60 milionů korun. Lidové noviny nedávno uvedly, že se Nejvyšší purkrabství Pražského hradu bude opravovat dva roky a půjde o jeho největší rekonstrukci za posledních 50 let. V areálu má vzniknout galerie, kavárna i dětská herna. Celkem oprava bude stát 120 milionů korun. 

Další peníze, a to 30 milionů, chce správa Hradu vložit do pokračující opravy fasád a střech budov od Slévárenského dvora po Jižní čestné křídlo. Rekonstruován má být také Lví dvůr u Prašného mostu za 20 milionů korun nebo za deset milionů korun interiér severního výběžku Nového královského paláce.

Peníze ale budou vyčleněny i na katedrálu sv. Víta. Opraveny mají být opěrné pilíře nad Malými vykopávkami i schodiště a kaple v katedrále. Naplánována je i celková rekonstrukce Hrobky českých králů za pět milionů korun.