Dva z unesených v Libanonu - advokát Jan Š. (vpravo) a libanonský řidič (uprostřed). Snímek je ze září 2014.

Dva z unesených v Libanonu - advokát Jan Š. (vpravo) a libanonský řidič (uprostřed). Snímek je ze září 2014. Zdroj: Facebook

Pětice Čechů unesených v Libanonu je stále nezvěstná. Českou republiku dosud nikdo nekontaktoval

Kvůli pěti Čechům, kteří zmizeli v Libanonu, dosud stát nikdo nekontaktoval. Novinářům to dnes po jednání krizového štábu řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Podle něj není jisté, jestli jsou Češi ještě v Libanonu. Ministr zároveň varoval, že počet případů pohřešování Čechů v cizině může růst. Rizika jsou prý větší něž kdy dřív. 

Pětice Čechů se pohřešuje od sobotního rána. "Nikdo nás nekontaktoval, ani nemáme žádné informace o jejich pohybu nebo o tom, kde se v této chvíli nacházejí," oznámil Zaorálek. Dodal, že s jistotou neví ani to, že pohřešovaní Češi nepřekročili hranice země. Informace o pátrací akci má ministerstvo od libanonských partnerů.

Ministr odmítl zveřejnit jejich identitu, aby neohrozil jejich bezpečnost. "Jakákoliv informace, kterou bych mohl poskytnou nebo rozvíjet nějakou spekulaci, tak by mohla ohrozit jejich bezpečnost," vysvětlil Zaorálek. Únos podle něj není jedinou variantou, která se vyšetřuje.

Libanonská policie nalezla taxi pohřešovaných a jejich osobní věci v údolí Bikáa u syrských hranic. Podle libanonského tisku a vyšetřovatelů byli nejspíš uneseni a případ dávají do souvislosti s Alím Fajádem, který byl loni v dubnu spolu se dvěma muži v Praze zatčen a čeká, zda bude vyhoštěn do USA.

Podle libanonského tisku byli ve skupině dva novináři, advokát, tlumočník a vysoce postavený představitel bezpečnostních složek. Spolu s nimi zmizel i Saíb Munír Taán, bratr Fajáda, který byl v Česku zadržen kvůli podezření z úmyslu prodat zbraně a kokain americkým agentům, kteří předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC. Kvůli tomuto spojení libanonská média tvrdí, že cílem únosu může být snaha získat svobodu pro Fajáda. Jeho právník i zástupci rodiny to ale odmítli.