Mohammad Džavád Zaríf, íránský ministr zahraničí

Mohammad Džavád Zaríf, íránský ministr zahraničí Zdroj: ČTK

Írán a světové mocnosti uzavřeli dohodu ohledně íránského jaderného programu

Írán a světové mocnosti dosáhly na jednání ve Vídni dohody ohledně íránského jaderného programu, uvedla dnes agentura Reuters s odvoláním na jednoho z íránských diplomatů. Podle agentury AP to potvrdil i nejmenovaný západní diplomat. V pondělí vypršel další prodloužený termín, do kterého měla být dohoda sjednána, ale jednání pokračovalo i po půlnoci. 

"Veškerá ta těžká práce se vyplatila a uzavřeli jsme dohodu. Bůh žehnej našemu lidu," řekl agentuře Reuters íránský diplomat, který si přál zůstat v anonymitě. Uzavření dohody agentuře potvrdil i jiný íránský představitel.

Vysoce postavený západní diplomat podle AP řekl, že dohody bylo dosaženo po vyřešení posledních zbylých překážek. Dohoda tak podle něj například zahrnuje kompromis mezi Washingtonem a Teheránem, který umožní inspektorům OSN prosazovat v rámci svých monitorovacích misí i návštěvy íránských vojenských zařízení. To dosud Írán tvrdě odmítal.

V 10:30 SELČ se ve Vídni podle zahraničních tiskových agentur uskuteční "poslední" schůzka ministrů zúčastněných zemí, po které bude uspořádána tisková konference k závěrům jednání. Různé zdroje hovoří o tom, že tisková konference bude kolem poledne či brzy odpoledne.

Na tiskové konferenci by podle dřívějších zpráv měli společné prohlášení přednést šéf íránské diplomacie Mohammad Džavád Zaríf a ministryně zahraničí EU Federica Mogheriniová.

Cílem jednání je dosáhnout konečné dohody o omezení íránského jaderného programu výměnou za odvolání ekonomických sankcí proti Íránu. Dohoda by měla rozptýlit obavy Západu, že íránský jaderný program by mohl být zneužit k výrobě jaderné bomby. Írán tuto možnost dlouhodobě popírá. Jeho jaderný program prý slouží pouze mírovým účelům.

S Íránem jednají zástupci USA, Británie, Francie, Ruska, Číny a Německa. Současné kolo rozhovorů v rakouské metropoli trvá už třetí týden. Konečný dokument měl být podle původního harmonogramu hotov už do 30. června, postupně byl ale termín prodlužován až na pondělí. Ani tento termín ale nakonec nebyl dodržen.