Euroskupina jednání o Řecku přerušila, sejde se znovu dopoledne

Euroskupina jednání o Řecku přerušila, sejde se znovu dopoledne Zdroj: ČTK

Jednání o Řecku bylo přerušeno. Pokračovat bude dnes dopoledne

Sobotní jednání ministrů financí zemí platících eurem o novém záchranném programu pro Řecko bylo okolo půlnoci bez závěru přerušeno. Na twitteru to oznámil finský ministr Alexander Stubb. Šéfové státních pokladen zemí eurozóny se ještě jednou sejdou dnes dopoledne v 11:00 SELČ, řekl při odchodu šéf euroskupiny, nizozemský ministr Jeroen Dijsselbloem. Na odpoledne je naplánováno mimořádné jednání premiérů a prezidentů eurozóny a na podvečer summit celé Evropské unie. 

Ministerská schůzka v Bruselu trvala více než osm hodin. Čekalo se rozhodnutí, zda nejnovější řecké reformní sliby jsou dostatečně obsáhlé a umožňují začít rozhovory o novém záchranném programu pro zadluženou zemi.

Podle Dijsselbloema šla sobotní debata do hloubky, hovořilo se o finančních otázkách, ale také o problému důvěryhodnosti slibů řecké vlády. "Je to velmi složité, ale práce pokračuje. To je vše, co mohu říci," poznamenal šéf euroskupiny při odchodu.

"Stále je naděje," řekl eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Pierre Moscovici.

Právě malou důvěru v to, zda lze řecké vládě věřit její reformní odhodlání, dávali mnozí ministři najevo už při příchodu na sobotní jednání. Atény totiž tento týden nabídly reformní program podobný tomu, který řečtí občané minulou neděli odmítli v referendu.

Schůzka však také ukázala, že například Německo či Finsko mají zřejmě nynější řecké sliby za nedostatečné. Podle informací z finských médií navíc hrozí v případě dohody na záchraně Řecka pád finské vlády; odchodem z koalice údajně pohrozila euroskeptická Strana Finů.

Německá média zase přišla s informací, že ministr financí Wolfgang Schäuble zvažuje jako jednu z variant vývoje pětileté pozastavení členství Řecka v eurozóně.

Své nejnovější návrhy reforem dodala řecká vláda ve čtvrtek poté, co ve středu požádala o třetí program ze záchranného fondu. Trojice věřitelských institucí - tedy Evropská komise, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond - tyto návrhy s výhradami ministrům doporučila jako základ pro jednání. Komise vyčíslila, že v tříletém programu bude Řecko do července 2018 potřebovat pomoc v objemu přibližně 74 miliard eur (zhruba dva biliony Kč).