Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Velitel Al-Káidy vyzval skrz video k útokům na USA

Velitel Al-Káidy na Arabském poloostrově (AQAP) Kásim Rimí na videu vyzval k útokům na Spojené státy. O nové nahrávce informovala stanice CNN. AQAP má hlavní stan v Jemenu a v USA je považována za nejnebezpečnější z odnoží Al-Káidy. 

"Všichni musíte obrátit své šípy a meče proti USA," řekl v nahrávce Rimí.

Než převzal velení AQAP, byl velitelem vojenských operací této skupiny. Podle CNN se stal vůdcem po smrti svého předchůdce Násira Vuhajšího. Než začal v Jemenu současný konflikt, pomáhala americká bezpilotní letadla v boji proti členům AQAP v Jemenu. Útoky ve ztenčené míře pokračují a v červnu byl při jednom z nich zabit Vuhajší.

Odborník na boj proti terorismu Paul Cruickshank CNN řekl, že Rimí je považován za mozek skupiny. "Více než deset let kormidluje vojenské operace AQAP a také její mezinárodní akce," řekl Cruickshank.

V Jemenu nyní bojují šíité proti vládě prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího. Tvrdí, že chtějí vymýtit korupci, ale zabírají přitom území a od loňského září obsazují západ země, ačkoli tradičně obývají sever. AQAP si stále udržuje vliv na jihu a na východě státu.

Skupina stála za nezdařeným útokem na letadlo do Detroitu, do kterého atentátník v roce 2009 nastoupil s výbušninami ukrytými ve spodním prádle. Přihlásila se také k lednovému masakru v pařížské redakci časopisu Charlie Hebdo, kde přišlo o život 12 lidí.

Video zatím není k dispozici.