Andrej Babiš s účtenkami v nadživotní velikosti

Andrej Babiš s účtenkami v nadživotní velikosti Zdroj: ČTK

Boj o zavedení EET: Babiš si do Sněmovny přinesl účtenky v nadživotní velikosti

Sněmovna se dnes opět pustila do úvodního kola projednávání návrhu na zavedení elektronické evidence tržeb. Vystoupení exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) doprovázela prezentace ministra financí Andreje Babiše (ANO), který mezitím chodil po jednacím sále a poslancům na panelech ukazoval, jak bude vypadat účtenka s údaji pro evidenci tržeb. 

Kalousek si poté vyžádal kvůli rozruchu, který v sále Babiš vzbudil, desetiminutovou přestávku na poradu svého klubu. Po přestávce popsal Babišovo počínání slovy, že po Sněmovně běhali nějací demonstranti s cedulemi.

Sněmovna začala o evidenci tržeb jednat už v červnu, jednání ale přerušila. Je to jediný bod, který poslanci pevně zařadili na dnešní program.

Elektronická evidence tržeb je nástrojem, od kterého si vláda slibuje hlavně omezení šedé ekonomiky a vyšší výběr daní. Pravice to zpochybňuje, poukazuje na náklady státu i živnostníků na pořízení a provoz systému a hovoří o kroku k likvidaci malého a středního podnikání.

Státní rozpočet podle propočtů ministerstva financí může zavedením systému celkově získat z DPH a daně z příjmu dodatečně přes deset miliard korun. Doprovodné zákony k návrhu snižují sazby DPH ve stravovacích službách z 21 na 15 procent a zavádějí jednorázovou slevu až 5000 korun pro všechny poplatníky daně z příjmů fyzických osob, kterým v daném roce vznikne povinnost evidovat tržby. Zavedena by měla být taky účtenková loterie.