Pavel Bělobrádek

Pavel Bělobrádek Zdroj: profimedia.cz

Předsedou Lidovců zůstává Pavel Bělobrádek

Lidovce podle očekávání i nadále povede Pavel Bělobrádek. Uspěl v dnešní volbě na sjezdu KDU-ČSL, když získal hlasy drtivé většiny delegátů. Z 275 přítomných mu důvěru dalo 251 z nich. Bělobrádek neměl protikandidáta. Delegáti odpoledne zvolí i další členy užšího vedení strany. 

Bělobrádkova obhajoba se vzhledem k volebním úspěchům strany z posledních dvou let očekávala. Straně se pod jeho vedením podařilo vrátit do Sněmovny, což Bělobrádek označil za unikátní záležitost. Delegátům dnes také řekl, že se podařilo splnit i další cíl z předchozího sjezdu, a to oddlužení a vytvoření budoucnosti pro stranu. KDU-ČSL by se podle něj měla snažit získat nové členy a postupovat systematicky krok za krokem.

"Buďme trpěliví, ale i pracovití. Buďme sebevědomí, ale ne nafoukaní," řekl Bělobrádek.

Straníkům také řekl, že lidovci mají na to, aby v krajských volbách na podzim 2016 získali post několika hejtmanů a rozbili rudooranžové krajské koalice KSČM a ČSSD.

Delegáti dnes zvolí i další členy vedení. Souboj se čeká zejména o post prvního místopředsedy, o který se uchází ministr zemědělství Marián Jurečka, místopředseda lidovců Jan Bartošek a předseda středočeské organizace Miroslav Rovenský. Lidovci budou také během dvoudenního sněmu diskutovat o dalším směřování strany.