Kalousek - roztrhám vás na kusy! A pak nic…

Kalousek - roztrhám vás na kusy! A pak nic… Zdroj: ČTK / Kateřina Šulová

TOP 09, ODS a Úsvit chtějí vyslovit nedůvěru vládě

TOP 09, ODS a Úsvit navrhnou svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny k vyslovení nedůvěry vládě. Měla by se uskutečnit v nejbližších dnech. Zástupci opozičních stran to oznámili na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně. Trojice stran tak reaguje na středeční hlasování o podpoře biopaliv. Při něm hnutí ANO navzdory svým dřívějším prohlášením nehlasovalo pro ukončení daňového zvýhodnění biopaliv. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek vládu nařkl z korupce.

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg je přesvědčen, že vládní politici při středečním hlasování upřednostnili zájmy Agrofertu, tedy firmy, kterou vlastní předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš. Výsledkem hlasování je podle Schwarzenberga všeobecný stav nedůvěry jak v koalici, tak mimo ni.

Narážel tak na to, že ANO svůj názorový obrat zdůvodňovalo žádostí koaličních partnerů. Jak sociální demokracie, tak lidovci ale odmítli, že by takový požadavek vyjádřili. Lidovci navíc za toto tvrzení požadují omluvu.

Předseda ODS Petr Fiala má za to, že hlasování o biopalivech, na jejichž výrobě se Babišovy firmy podílejí, je dalším projevem kolosálního střetu zájmů ministra financí. "My jsme tady svědky jakési tiché dohody, na které funguje vládní koalice," řekl. Dohoda podle něj spočívá v tom, že ČSSD realizuje svůj socialistický program a za to umožňuje Babišovi realizovat jeho ekonomické zájmy.

Návrh na vyslovení nedůvěry vládě může podat písemně nejméně 50 poslanců. K projednání takového návrhu svolá předseda Sněmovny neprodleně schůzi. Hlasuje se podle jmen. K přijetí usnesení, kterým se vyslovuje vládě nedůvěra, je třeba souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy 101.

Fiala dnes uvedl, že opoziční strany mají už prakticky všechny podpisy svých poslanců. Šéfovi Sněmovny je předají pravděpodobně v pátek.