Hokejisté Kanady rozdrtili ve finále šampionátu Rusko 6:1

Hokejisté Kanady rozdrtili ve finále šampionátu Rusko 6:1 Zdroj: ČTK

Kanada rozdrtila ve finále šampionátu Rusko 6:1 a slaví 25. titul mistra světa

Hokejisté Kanady deklasovali ve finále mistrovství světa v Praze Rusko 6:1 a získali jubilejní pětadvacátý titul v historii. Zámořští hráči se na trůn pro nejlepší světový tým vrátili po osmi letech a v Praze navázali na vítězství z roku 2004. Kanada zároveň získala speciální prémii milion franků (26 milionů korun) za to, že na turnaji vyhrála všechny zápasy v normální hrací době.

Zámořští hráči diktovali tempo zápasu, který řídili i čeští rozhodčí Šindler a Lhotský, od samého začátku. Byli střelecky aktivnější a brankář Bobrovskij měl mnohem více práce než jeho protějšek Smith. S pokusy Barrieho, Eberleho i tečí Couturiera si ruský gólman poradil, v 19. minutě ale kapituloval, když Eakin tečoval Ennisovu střelu z otočky.

Zkáza pro sbornou, která v Česku obhajovala titul z Minsku, přišla ve druhé třetině. Ve 22. minutě se individuálně prosadil Ennis, který objel branku a Bobrovskij se nestihl přesunout. Další dva góly přidali Crosby, který tak gólem oslavil vstup do Triple Gold Clubu, a Seguin.

O vítězi duelu tak již na konci jeho první poloviny nebylo pochyb. O dominanci Kanady svědčil i počet střel 14:1 v její prospěch.

Ani to však ze strany Kanaďanů nebylo vše. Ve 45. minutě ještě trefil Toffoli tyč, ve 49. minutě přidal v přesilové hře pátý gól Giroux a hned následně se prosadil MacKinnon.

Až poté se dočkali branky i Rusové. Mozjakinovu střelu tečoval Malkin a Smith tak poprvé ve vyřazovací části turnaje inkasoval. Proti Bělorusku i Česku předtím udržel čisté konto.

Kanada - Rusko 6:1 (1:0, 3:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 19. Eakin (Ennis, Muzzin), 22. Ennis (Eakin, Couturier), 28. Crosby (Eberle, Hamhuis), 29. Seguin (Giroux, Barrie), 49. Giroux (Crosby, O'Reilly), 50. MacKinnon (Savard) - 53. Malkin (Mozjakin, Kulikov).

Rozhodčí: Šindler (ČR), Wehrli (Švýc.) - Lhotský (ČR), Carnathan (USA). Vyloučení: 2:5. Využití: 1:0.

Diváci: 17.383 (vyprodáno).

Sestavy:

Kanada: M. Smith - Burns, Hamhuis, Barrie, Muzzin, Savard, Ekblad, Wiercioch - Seguin, Giroux, O'Reilly - Eberle, Crosby, Hall - Spezza, Duchene, MacKinnon - Toffoli, Couturier, Eakin - Ennis. Trenér: Todd McLellan.

Rusko: Bobrovskij - Bělov, Jakovlev, Antipin, Kulikov, Mironov, Čudinov - Plotnikov, Tichonov, Ovečkin - Mozjakin, Malkin, Kuljomin - Tarasenko, Šipačov, Panarin - Dadonov, Anisimov, Kovalčuk. Trenér: Oleg Znarok.