Nepál

Nepál Zdroj: EPA

Letadlo s českými zdravotníky mířícími do Nepálu musí čekat v Indii

Letadlo s českými zdravotníky a záchranáři, kteří míří do Nepálu postiženého ničivým zemětřesením, bylo odkloněno do Dillí. ČTK to dnes řekl David Frous z tiskového odboru ministerstva zahraničí. V indické metropoli podle něj letoun vyčká, než ho bude moci přijmout přetížené letiště v nepálském hlavním městě Káthmándú.

Letadlo s více než třemi desítkami lékařů, sester a hasičů odstartovalo z Prahy dnes zhruba půl hodiny po půlnoci. Let do Káthmándú s mezipřistáním v Turkmenistánu měl trvat asi deset hodin. Místo přistání v Nepálu ale stroj s více než deseti tunami vybavení a zásob na palubě přistál po 11:30 SELČ v Dillí.

"V Dillí se o ně postará náš zastupitelský úřad a budou čekat na vhodnou příležitost na odlet do Káthmándú. Budeme o něm vyjednávat a doufat, že k němu dojde co nejdříve. Letiště v Káthmándú nemohlo pro přetíženost ten let přijmout," uvedl Frous.

V Nepálu by čeští záchranáři měli zůstat dva týdny. Počítá se ale s tím, že v zemi mohou působit až měsíc. Jejich hlavním úkolem bude ošetření lehkých a středně těžkých poranění po sobotní katastrofě, která si podle posledních informací tamní vlády vyžádala více než 5000 mrtvých. Podle OSN bylo zemětřesením postiženo asi osm milionů obyvatel Nepálu.