Tank T72

Tank T72 Zdroj: Profimedia

České tanky a raketomety byly nasazeny do bojů proti teroristům z Boko Haram v Nigérii

Příliv nových zbraní, školení zahraničních instruktorů a rozsáhlá vojenská ofenziva na mnoha místech země proti teroristům ze silné islamistické teroristické skupiny Boko Haram, tak je popisována v těchto dnech činnost armády v Nigérii, kde se budou v sobotu konat odložené prezidentské a parlamentní volby. Do bojů prý byly nasazeny i nové zbraně z Česka. Alespoň tak to popsala agentura AP.

Nigerijská armáda byla podle dostupných informací po mnoha vojenských převratech a rozkladu v rozsáhlých částech státu, velmi slabě vycvičená a vybavená. Nebyla proto schopna v některých provinciích vzdorovat stále silnější islamistické organizaci Boko Haram. Ta se přihlásila nedávno k Islámskému státu a kromě Nigérie ohrožuje i sousední státy – Niger, Čad nebo Kamerun. V boji proti ní mají pomoci i české dodávky zbraní.

Podle informací agentury AP, které byly zveřejněny včera, dostala nigerijská armáda letos vrtulníky a bezpilotních letadla z Číny, bojová vozidla pěchoty, tanky a raketomety z České republiky a další zbraně z Ruska. Dodávky zajišťovaly i USA a údajně zprostředkovaně dokonce Izrael.

Jak je vidět, když jde o zbraně v boji proti teroristům, tak se prodávají bez ohledu na politické a ideové zaměření jednotlivých států světa.

Snad si už jméno Boko Haram teď zapamatuje i prezident Miloš Zeman, který ji několikrát nazval Boko Hamar.