Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Česká firma dodá Iráku tanky a obrněnce. Nezmocní se jich islámští teroristé?

Česká firma Excalibur Army dodá irácké armádě stovku renovovaných tanků a obrněných vozidel. Celkově jde o kontrakt v hodnotě stovek milionů korun, uvedl server Aktuálně.cz. Kontrakt schválila česká ministerstva zahraničí, obrany i vnitra. Zbraně mají pomoci Bagdádu v boji s Islámským státem. Nemohou se ale dostat do rukou teroristů?

Jde o jeden z nejvýznamnějších obchodů v historii Excalibur Army," řekl Aktualně.cz Jaroslav Strnad, majitel holdingu Excalibur Group, kam Excalibur Army patří. Podle něj jde o práci na několik let v hodnotě stamilionů korun.

Strnadova firma nedávno poslala tanky, obrněná vozidla a raketomety nigerijské armádě, která svádí boje s radikálními islamisty z hnutí Boko Haram. Přitom nigerijská armáda zjevně nedokáže čelit islamistům a některé její zbraně jsou už v rukou radikálů.

První zásilku bojových vozidel pěchoty BVP-1 a tanků T-72 určenou pro Irák tento týden v hale výrobního a opravárenského závodu Excalibur Army ve Šternberku osobně kontrolovali a přejímali iráčtí experti. Podle mluvčího společnosti Andreje Čírtka při přejímce zbraní nenechali nic náhodě - tanky a obrněnce si prohlédli zvenku i zevnitř, vyzkoušeli na polygonu, zkontrolovali náhradní díly.

Iráčané si přitom zákazníka vybírali mezi evropskými, ale i ruskými či ukrajinskými zbrojovkami.

"Jde o mimořádně významnou - a nebojím se říci ojedinělou - pomoc Česka v boji proti mezinárodnímu terorismu, když pominu komerční aspekt," řekl serveru bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. Rovněž šéf senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost František Bublan (ČSSD) míní, že dodávka bojové techniky je tou nejlepší pomocí České republiky Iráku v jeho boji proti islamistům.

Problémem je, že Islámský stát už dnes používá nejmodernější americké zbraně, které ukradl či získal od rozložené a demoralizované irácké armády. Dodávat zbraně to této země je proto velmi riskantní.