Osvětim

Osvětim Zdroj: Isifa.com

Česko ostrouhalo: Evropské politické špičky jedou na výročí Osvětimi do Polska

Česko-polský minisouboj, kdo kam přijede na rozdělenou připomínku 70. výročí osvobození koncentračního tábora Osvětim, jsme jednoznačně prohráli.


Zatímco do Prahy a Terezína míří koncem ledna pouze prezident Bulharska a šéfové více než dvaceti parlamentů, do Polska se chystá německý prezident Gauck, jeho francouzský kolega Hollande a nejvyšší představitelé dalších evropských zemí. Informoval o tom web euobserver.com.

Polsko ve středu také dementovalo tvrzení Ruska, že do Osvětimi nebyl pozván prezident Vladimir Putin. Podle varšavského ministerstva zahraničí bylo stejné pozvání odeslané 43 velvyslanectvím včetně ruského. A všechny pozvané země byly požádány o účast na nejvyšší politické úrovni.

Kromě Francie a Německa mají do Polska 27. ledna dorazit i prezidenti či premiéři z Rakouska, Belgie, Chorvatska, Lucemburska, Malty, Nizozemska a Slovinska. Alespoň to oznámil server euobserver.com. Další země ještě formát účasti pořád zvažují.

Putina pozval do České republiky na stejnou dobu i Miloš Zeman. Odpověď nedorazila, podle diplomatických zdrojů ale ruský prezident nedorazí ani k nám. V Česku pořádá připomínku výročí Evropský židovský kongres a akce se uskuteční 26. a 27. ledna v Praze a Terezíně. Ale česká Federace židovských obcí se vyslovila proti návštěvě Putina, protože „nerespektuje mezinárodní smlouvy a chová se agresivně k zahraničí“.

Rusko se dostalo v tomto případě do složité a delikátní situace, protože samo 9. května pořádá v Moskvě obrovskou akci k 70. výročí ukončení druhé světové války. A samozřejmě pozvalo asi 70 hlav nejrůznějších států. Účast už přislíbil Miloš Zeman, ale i politici z Německa. Měl by přijet také čínský prezident a možná dokonce i severokorejský diktátor Kim Čong-un. Putin velmi stál o účast Baracka Obamy, ale ten účast nepotvrdil.