Zdroj: YouTube.com

Hackeři Islámského státu napadli Twitter amerického Centrálního velení

Údajní stoupenci teroristů z hnutí Islámský stát (IS) dnes napadli twitterový účet Centrálního velení USA (Centcom) a jeho stránky na YouTube. Zveřejnili osobní data amerických generálů. K útoku došlo krátce po projevu prezidenta USA Baracka Obamy o kybernetické bezpečnosti.

Informaci americké televizi NBC potvrdil nejmenovaný důstojník Pentagonu. "Zjevně byl účet napaden," uvedl armádní činitel. Na Twitteru se objevil vzkaz "Američtí vojáci, dejte si pozor, přicházíme" podepsaný zkratkou Islámského státu. "IS je tady, jsme ve vašem počítači, na každé vojenské základně," vzkázali hackeři do Washingtonu.

Další tweety údajně obsahují data z vnitřní sítě amerického ministerstva obrany, například mapu Číny s vyznačením vojenských objektů. Podle agentury Reuters jde o tajné výzvědné snímky z průzkumných letů nad kontinentální Čínou. Další snímky údajně zobrazují vojenská zařízení v Severní Koreji.

Na napadeném twitterovém účtu se rovněž objevila jména, adresy a další osobní údaje amerických generálů. Podle Reuters jde o penzionované vojáky.

Velitelství ozbrojených sil USA pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku známé pod názvem Centrální velení nebo zkratkou Centcom zajišťuje bezpečnostní zájmy USA v oblasti Blízkého východu až po Střední Asii. V současné době koordinuje letecké útoky na síly Islámského státu v Iráku, angažovalo se ve válkách v Perském zálivu a v Afghánistánu.

Prezident Obama dnes v projevu k pracovníkům Federální obchodní komise (FTC) prohlásil, že inovační technologie přinášejí spolu s výrazným civilizačním pokrokem i velká ohrožení zájmů USA. Šéf Bílého domu hodlá navrhnout zákon, který by ukládal společnostem napadeným hackery informovat do 30 dnů své klienty o tom, že jejich data se stala terčem útoku. Podobná federální legislativa zatím podle Obamy v USA chybí.