Zdroj: profimedia.cz

Jaký jste dnes měli den? Evropan odpoví, že normální. Američan daleko častěji říká, že dobrý

Jsou obyvatelé Evropy nepřekonatelní skeptici? Nebo se jen neumíme tolik radovat ze života jako na jiných kontinentech? Průzkum washingtonského think tanku Pew Research Center o tom, co si myslí obyvatelé světa o svém „dnešním dnu“, by tomu nasvědčoval.

Otázka zněla: Jak byste popsal svůj dnešní den? Možné odpovědi: Byl to „normální, typický den“, nebo „obzvláště dobrý den“ a třetí možností bylo „mimořádně špatný den“. Překvapením je, že odpovědi jsou podle kontinentů velmi rozdílné. Pokud třeba čekáte, že bohatí Evropané budou mít častěji „dobrý den“ na rozdíl od chudších Afričanů, tak se mýlíte.

Průzkum se uskutečnil na vzorku téměř 50 tisíc lidí ve 44 zemích světa. Celosvětově mají dvě třetiny lidí „typický“ den vlastně každý den. Více než čtvrtina (27 procent) odpověděla, že to byl pro ně „dobrý“ den. Kolem 7 procent pak přiznalo, že to bylo špatné.

Jenže podle kontinentů vše vypadá jinak.

Až 47 procent obyvatel Afriky tvrdilo, že mělo pěkný den, k nim se přiblížilo 43 procent lidí v Latinské Americe. V USA tak odpovědělo 41 % zkoumaných. Jenže v Evropě pouze 17 procent lidí. Největší procento Evropanů (až 76 procent) tvrdí, že mělo normální, typický den. K nim se v tom blíží Asiaté – 68 procent.

Naopak špatné dni podle všeho zažívají lidé na Blízkém východě (tomu tam odpovídá politická i sociální situace) – stěžovala si až třetina Egypťanů či Jordánců.

Jak průzkum ukázal, o spokojenosti nerozhoduje množství peněz a bohatství, ale celková pohoda a přístup k životu.

graf dengraf den|Pew Research Center