Stanislav Penc

Stanislav Penc Zdroj: Facebook/Stanislav Penc

Disident a aktivista, Stanislav Penc, odchází kvůli vážné nemoci do ústraní

Včera večer rozeslal Stanislav Penc, známý disident, aktivista a alternativec, mrazivé prohlášení, že se stahuje do ústraní. Důvodem je vážná nemoc. Zde je část jeho prohlášení:

„Skoro 30 let se veřejně angažuji, vstupuji do problémů, které mně skoro pokaždé přinesou potíže a některou z represí, na kterou můžou přijít snad jen státní zaměstnanci, co působili i v předchozím režimu ve státní službě. Svou neústupností jsem si vytvořil z těch, co předstírají před veřejností iluzi, že některý se společenských problémů řeší jak už z pozice neziskového sektoru, tak ze strany zákonodárců nebo státu, řadu odpůrců. 

V podstatě jsem neměl nikdy od řešení jednotlivostí volno. Zabývám se pomocí konkrétním lidem, odpovídám na všelijaké otázky týkající se nejen přítomnosti, ale i minulosti. Angažuji se v ochraně přírody a krajiny, vystupuji proti rasismu a jakékoliv formě diskriminace.

Již 15 let žiji na samotě Milkovice u Libáně, kde v rámci ochrany přírody udržuji řadu pozemků a velký historický statek. Chovám kozy a osly. Ty pasu volně. Zvířata nezabíjím, nechávám je dožít.

Nestěžuji si, vše co jsem dělal, konal jsem i s vědomím, že prosazovat svobodu a rovná práva pro všechny ve státě, kde demokracii tvoří nomenklaturní kádři minulého režimu a spekulanti tržního hospodářství, není bez rizika. 

Toto je jen stručný popis toho, co může být příčinou zhoršujících se mých dlouhodobě trvajících zdravotních problémů. Tedy dlouhodobá fyzická i psychická zátěž, která vytváří v lidském těle nadměrný stres. Tohle všechno vedlo zjevně k tomu, že mně byl v minulých dnech diagnostikován v průměru 3.5 cm kulatý nádor na mozku.

Tento fakt společně s měnícím se chováním, způsobeným tlakem na různá centra v mozku, a skutečnost, že jsem po skoro desetiletém vztahu zůstal sám a skoro bez přátel, mně vedou k tomu, že jsem se rozhodl k následujícím krokům:“

A následuje vysvětlení, že Penc se nebude nějaký čas angažovat ve veřejných aktivitách, že nebude požívat ani internetu a mobil a bude k zastižení jen doma a na své poštovní adrese pro klasické dopisy.

Stanislav Penc v 80. letech působil jako aktivista nezávislých iniciativ a byl komunistickým režimem trestně stíhán například za distribuci letáků, které připomínaly okupaci Československa z roku 1968. Byl i spoluzakladatelem a mluvčím Mírového klubu Johna Lennona a zakládal Helsinské občanské sdružení. V roce 2005 zatelefonoval přímo z pódia rockového festivalu v Trutnově tehdejšímu premiérovi Paroubkovi a pak nahlas přečetl jeho telefonní číslo s výzvou, aby mu lidé volali kvůli technoparty CzechTek, kterou brutálně rozehnala policie.

Měl jsem s panem Pencem řadu polemik a sporů, ale jsou momenty, kdy není na spory místo. Přeji mu z celého srdce - a věřím, že i za všechny čtenáře - brzké a úplné uzdravení!

Stando, redakce Reflexu ti drží palce.