Majitel restaurace zakázal vstup Putinovým fandům.

Majitel restaurace zakázal vstup Putinovým fandům. Zdroj: ČTK

Majitel restaurace zakázal vstup Putinovým fandům. A hosté se jen hrnou

Majitel restaurace v Gdyni na severu Polska umístil na dveře nálepku "Putinovým stoupencům vstup zakázán" - a zájem o nový podnik hned stoupl, přinejmenším v polských médiích, ale prý i mezi ruskými turisty. "Rádi obsloužíme hosty, kteří přijdou se psem, ale Putinovi přívrženci tu nejsou vítáni," řekl listu Gazeta Wyborca majitel restaurace Malá Ukrajina Vadym Sikerko.

Už v září se v jedné restauraci v sousedních Sopotech se objevil nápis "Rusy neobsluhujeme", ale takový přístup se nezamlouval ani gdyňskému restauratérovi. "Proti Rusům nic nemáme, naopak nás navštěvují a dělají si u nápisu fotky (...). Ale nejsou tu vítáni lidé, kteří podporují to, co dělá (ruský prezident Vladimir) Putin na Ukrajině," vysvětlil.

Sikerko se i s rodinou přestěhoval na pobřeží Baltu z Kyjeva a nálepku na dveřích považuje za odpověď na Putinovu politiku a ruskou propagandu, které se rozhodl čelit, byť v menším měřítku.

"Nápis je sice provokativní, ale podle Evropského soudu pro lidská práva si i provokativní výroky zaslouží ochranu," usoudila místní expertka na média a lidská práva Dominika Bychawská. Zákaz podle ní neodporuje polským zákonům, protože se nedopouští národnostní diskriminace.

"Žijeme ve svobodné zemi, kde každý má právo na svůj názor, i když gastronomický podnik by spíše neměl být místem politických sporů," usoudil starosta Gdyně Wojciech Szczurek. I podle dalších zástupců města je jen na hostech, zda do takového podniku vstoupí.

Oslovení Rusové, ať z místní komunity či z Kaliningradu, byli v názorech rozděleni. "Nevstoupila bych tam ani za nic, ale vůbec ne proto, že bych fandila Putinovi, ale protože politika budí chorý nacionalismus," zapřisáhla se emigrantka Ksenija. Naopak novinářka Káťa považovala zákaz jen za "laciný marketingový tah". Sotva však prý hrozí, že by se Putinovi fandové hrnuli v Polsku do ukrajinské restaurace.