Zdroj: Real Madrid

Evropa se zbláznila: Real Madrid odstranil z loga křesťanský kříž kvůli muslimskému sponzorovi

Peníze v globalizovaném světě dokážou někdy zničit i nejsvětější tradice. Dalším příkladem je postup Realu Madrid, jednoho z nejslavnějších fotbalových klubů světa. Na nových klubových kartách chybí logu klubu tradiční křesťanský kříž. Byl odstraněn kvůli novému islámskému sponzorovi ze Spojených arabských emirátů.

Real Madrid podepsal tento týden lukrativní smlouvu s National Bank z emirátu Abú Dhabí. Na „Los Blancos“, což jsou klubové karty, je zkratka banky z Emirátů a logo bez kříže. Španělský deník Marca napsal, že se má jednat o „uklidňující“ gesto pro muslimské příznivce ze Spojených arabských emirátů. Jenže jiné zdroje tvrdí, že se jednalo o podmínku banky, kterou zprostředkovaně vlastní místní vláda. Podle Realu je ale bude upravené logo používat jen v muslimských regionech.

Reakce fanoušků Realu na podobný krok jsou ale hodně rozpačité a negativní. Odnášejí to i hráči, kteří se slavnostní akce s kartou zúčastnili – Angličan Gareth Bale, Němek Toni Kroos či Francouz Karim Benzema.

Sponzorování známých fotbalových klubů z bohatých arabských či asijských zemí je v poslední době obvyklé. FC Barcelona má smlouvu s Qatar Airways a Atlético Madrid se sponzorem z Ázerbájdžánu. Určitým problémem je, že tito sponzoři nejsou ze soukromého sektoru, ale sledují zájmy svých států. Odstraněním křesťanského kříže z loga ale Real Madrid překonal v devótnosti všechny ostatní.

Real MadridReal Madrid|Real Madrid