Snaží se Rusko přepsat své dějiny? Vrací se symboly z dob Sovětského svazu.

Snaží se Rusko přepsat své dějiny? Vrací se symboly z dob Sovětského svazu. Zdroj: ČTK

Snaží se Rusko přepsat své totalitní dějiny?

Režim v Rusku se snaží přepisovat totalitní historii země a omezuje práci nevládních organizací, které ji připomínají. Tvrdí to představitelé těchto institucí, jejichž zástupci tento týden v Praze navštívili Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) a setkali se se zástupci ministerstva zahraničí a Sněmovny. Jedním z příkladů je podle aktivistů likvidování činnosti muzea Perm-36, jediného muzea gulagu v zemi, jež se nachází v původní vězeňské kolonii. „S příchodem nového gubernátora (v roce 2012) začalo faktické vytunelování muzea,“ řekl dnes na tiskové konferenci člen vedení muzea Robert Latypov.

Původní veřejné organizaci provozující muzeum byla podle něj postupně zastavena finanční podpora a její pravomoci převzala stejnojmenná státní organizace. Muzeum podle Latypova sice stále funguje, radikálně byl ale snížen počet průvodců a většina exponátů zůstává před návštěvníky zavřena. „Byla vytvořena nová expozice věnovaná samotné kolonii. Jsou tam sice fotografie ostnatých drátů, baráků, vězení a táborové jídelny, ale chybí tam informace o tom, kdo v tom táboře seděl a kvůli komu bylo to vězení organizováno,“ poznamenal Latypov.

Podobných příkladů je podle něj v posledních letech mnoho. Připomněl, že se vrací symboly z dob Sovětského svazu, ať již jde o návrat k hymně nebo k rudé vlajce, kterou používají ruské ozbrojené síly. Znovu se také debatuje o vydání jednotné učebnice dějepisu a byl prakticky zastaven prezidentský program na památku obětí politických represí.

Prezident Vladimir Putin naopak nedávno navrhl přejmenovat Volgograd zpět na Stalingrad. „Bohužel po událostech na Ukrajině a po (březnovém ruském) anšlusu Krymu roste na základě vlastenecké hysterie přání mít hrdinnou historii. Koncepty jako lidská práva a demokracie pro většinu vypadají jako jakési teoretické záležitosti, které je nutné odmítnout,“ dodal. Snahám o ochromení činnosti čelí podle Nikity Lomakina i organizace Memorial, která sdružuje na 50 ruských nevládních uskupení a už na sklonku sovětské éry proslula odhalováním zločinů diktátora Josifa Stalina. Fungování Centra podpory veřejných iniciativ ve městě Kostroma bylo podle Nikolaje Sarokina zastaveno už koncem loňského roku. Přispěl k tomu podle něj i zákon,který ruské nevládní organizace přijímající peníze z ciziny nutí označovat se za zahraniční agenty a zakazuje jim politické aktivity. „Zákon o zahraničních agentech ale považuje za politickou aktivitu prakticky jakoukoli aktivitu i třeba to, když na internetu vyvěsíme tiskovou zprávu o problémech ekologie,“ uvedl Sorokin.

To podle něj také centrum postihlo, když muselo všechny své publikace označovat informací, že je zahraničním agentem. Ruské nevládní organizace vkládají naděje do pomoci od politiků a spřízněných organizací v zahraničí včetně Česka. "Velmi bychom byli rádi, kdyby pozornost k tomu, co se děje s humanitárními a s lidskoprávními organizacemi v Rusku byla pravidelná," apeloval Latypov. „Velký efekt mají oficiální návštěvy, které se setkávají i s představiteli nekomerčního sektoru. Taková pozornost nutí naši administrativu, aby se tím zabývala,“ řekl Latypov.