Miloš Zeman při návštěvě Zlínského kraje

Miloš Zeman při návštěvě Zlínského kraje Zdroj: ČTK

Zvláštnost Zemanova fondu: Prezident navštíví firmu, ta mu pak pošle peníze

Miloš Zeman je na návštěvě Zlínského kraje. Bude také zajímavé sledovat, jaké firmy při svém pobytu navštíví a co se stane potom. Některé společnosti, které poslaly peníze do Nadačního fondu Miloše Zemana, totiž předtím prezident navštívil. Vytváří se tak zvláštní systém, který pomáhá Zemanovi plnit jeho fond na splácení dluhu? Vypadá to tak.

Přes všechny výzvy (bylo jich několikrát) se společnosti nijak nehrnou, aby prezidentovi na fond přispěly. Ostatně celá akce nemá logiku, protože několik milionů, které fond dostal, nijak státní dluh neovlivní.  A tak pravidelným plátcem je především samotný Miloš Zeman, který posílá každý měsíc 60 tisíc korun (jeho částka je podle seznamu dárců připisována vždy zhruba v polovině jednotlivých měsíců). Většina zaslaných částek je ale jinak velmi malá.

Zajímavé bývá ovšem to, že některé firmy, které přece jenom přispěly, předtím prezident „poctil“ svoji návštěvou. Náhoda?

Například podnik Madeta přispěl 16. července částkou 200 000 korun. Zeman ho navštívil v únoru letošního roku. Litovelská společnost Papcel pak dala 50 tisíc 15. července a předtím tu samou částku v dubnu. Prezident u ní pobyl v březnu. Paul Rausnitz, majitel firmy Meopta, který dostal na Hradě loni i Medaili za zásluhy, také „dodal“ do fondu 50 000 a to poslední červnový týden. Dva dny před ním i Meopta. Sto tisíc poslal v květnu Vladimír Plašil, předseda představenstva firmy Alfa, která vlastní TOS Kuřim. Tam byl Zeman loni v září.

O tom, jak se některé věci v případě českých prezidentů „domlouvají“, je dost známo už z dob minulých. Například Václav Klaus nechal zaměstnance Kanceláře prezidenta zařizovat, aby mu v cizině naši velvyslanci či někdo jiný dohodl udělení čestných doktorátů na univerzitách. O této podivné praxi se v diplomatické komunitě hovořilo celá léta. Miloš Zeman jde jinou cestou.