Meteorit po sobě zanechal kráter o průměru 12 metrů a hloubce pět metrů

Meteorit po sobě zanechal kráter o průměru 12 metrů a hloubce pět metrů Zdroj: Profimedia.cz

V Nikaragui spadl meteorit, obyvatele vyděsil silný výbuch

Úřady ve středoamerické Nikaragui oznámily, že silný výbuch, který v noci na neděli zaznamenali obyvatelé metropole Managua, způsobil malý meteorit. Ten dopadl v zalesněné oblasti nedaleko místního letiště, nikdo nebyl zraněn. Podle vládního mluvčího Rosaria Murilla byl meteorit "relativně malý" a nejspíš pocházel z asteroidu, který se v těchto dnech pohyboval v těsné blízkosti Země.

Zpravodajský server BBC News dnes napsal, že asteroid 2014 RC má zhruba velikost domu a na šířku měří 18 metrů. Nejblíže Zemi byl v neděli ve 20:18 SELČ, kdy proletěl nad Novým Zélandem ve vzdálenosti asi 40.000 kilometrů od naší planety.

Meteorit, který patrně dopadl v noci na neděli poblíž Managuy, mohl podle expertů pocházet právě z tohoto asteroidu. Meteorit po sobě zanechal kráter o průměru 12 metrů a hloubce pět metrů, konstatoval místní expert Humberto Saballos. "Může pocházet z asteroidu, to se děje běžně. Musíme vše více prozkoumat, mohl to být led či skála," dodal. Experti zatím nevědí, jestli se meteorit po nárazu rozpadl, nebo zda zůstal pohřbený v zemi.

Podle jiného z vědců Wilfrieda Straucha je nicméně velmi zvláštní, že nikdo nenahlásil, že by viděl nějaký záblesk světla na obloze. Místní obyvatelé jen vypověděli, že zaslechli v noci silný výbuch. "Seděl jsem na verandě a neviděl jsem nic. Najednou jsem uslyšel hlasitý výbuch. Mysleli jsme si, že je to bomba, protože jsme cítili silnou tlakovou vlnu," řekl Jorge Santamaria, který žije nedaleko místa dopadu.

V Nikaragui se nachází více než 20 sopek a častá jsou zde i zemětřesení, upozornila agentura Reuters. Někteří z místních obyvatel se proto rovněž domnívali, že mohlo jít o explozi související s otřesy.

Celý nikaragujský incident nyní podle agentury AP zkoumá speciálně vytvořená komise a vláda chce do země pozvat i mezinárodní experty. V únoru 2013 explodoval meteorit nad Čeljabinskem ve střední části Ruska a zranil přes 1000 lidí, připomněl server BBC News.

Asteroid, který prolétl kolem Země, byl poprvé zaregistrován 31. srpna a v okamžiku největšího přiblížení byl od naší planety desetinu vzdálenosti, jaká je od středu Země k Měsíci, informovali vědci z NASA. Očekává se, že v budoucnosti oběhne kolem Země znovu. NASA v současné době registruje více než 11.000 asteroidů na orbitách relativně blízko Zemi.