Brusel stanovil životnost hadice od vysavače

Brusel stanovil životnost hadice od vysavače Zdroj: Jiří Turek

EU ruší vysavače: Brusel stanovil životnost jejich hadic

Doma se mi množí nelegální věci. Několik neúsporných žárovek, rtuťový teploměr a teď nově do ilegality vstoupil vysavač. Evropská unie ale se zářím zakázala tyto přístroje s příkonem vyšším než 1600 wattů.

Přesněji řečeno – EU zakázala takové vysavače uvádět na trh. Pokud už jsou vyrobené a ještě k mání, můžete je až do vyprodání skladových zásob koupit. Je to podobné jako s klasickými žárovkami.

A stejně jako to bylo u žárovek, taky útok na vysavače proběhne postupně – v roce 2017 se totiž maximální povolený příkon omezí na 900 wattů, což je hodnota, jaká se nyní v domácnostech vyskytuje mizivě.

U vysavačů navíc nepůjde jen o příkon. V nařízení Evropské komise je celá řada dalších kritérií, jimž se výrobci vysavačů budou muset přizpůsobit. Nařízení s ďábelským číslem 666/2013 z osmého července loňského roku vymezuje maximální roční spotřebu energie, minimální povolenou schopnost odstraňování prachu, a to zvlášť z koberců a zvlášť z tvrdé podlahy.

Od 1. září 2017 se pak Unií povolené limity zpřísňují a přibudou k nim ještě požadavky v podobě maximálních limitů na hlučnost, emisi prachu a minimální limity na životnost motoru a hadice. Konkrétně u hadic bude platit následující: „Hadice, pokud je jí vysavač vybaven, musí být trvanlivá tak, aby byla stále použitelná po 40 000 oscilacích při zatížení.“ Úředník je zřejmě detailista. Ale pozor, omezení se nevztahují na venkovní vysavače, vysavače pro mokré čištění, vysavače na baterie, robotické vysavače, průmyslové vysavače či centrální vysavače.

Reflex 36 obálkaReflex 36 obálka|ArchívCo si o nařízení myslí lidé z oboru? Co kromě vysavačů, žárovek, myček, set-top boxů ještě Brusel zajímá? Proč to Brusel zajímá? Kdo a kdy vůbec vysavač vymyslel? A jak mu u vynalézání posloužil kapesník? Dočtete se v novém Reflexu.