Pásmo Gazy

Pásmo Gazy Zdroj: ČTK

Obnova zničeného Pásma Gazy bude stát 360 milionů dolarů

Téměř 7,5 miliardy českých korun by v přepočtu potřebovalo Pásmo Gazy, aby se zotavilo po padesát dnů trvajících bojích mezi Izraelem a palestinským Hamasem. Na částce se shodla OSN a agentury, které mají na starost obnovu poničeného území.

Podle izraelského tisku již část peněz nutných na obnovu je k dispozici díky dárcům, kterým se podařilo dát dohromady již 177 milionů amerických dolarů.

Vůbec prvním úkolem je odstranit nevybuchlou izraelskou munici a zabránit nehodám, o což se snaží speciální skupina OSN. Dále je třeba dopravit těžce zraněné k léčbě do zahraničí. Konflikt nepřežilo přes 2100 Palestinců a asi 11.000 osob bylo vážně zraněno. Třetina z nich bude postižena po zbytek života. Mezi těžce zraněnými je asi 3000 dětí, z nichž zhruba 1000 si ponese nějaké následky.

V důsledku nedostatku vody je třeba začít likvidovat kožní problémy a infekce, které se šíří mezi lidmi bez domova. Za tím účelem dorazili do Pásma čtyři dermatologové ze Západního břehu Jordánu. Naléhavě je třeba opravit vodovodní a odpadní řád. Občany, kteří přišli o své domovy a jsou nyní ubytováni hlavně ve školách, je třeba zásobovat balenou vodou, jídlem, matracemi, léky a dalšími potřebami. Podle odhadů bylo 17.000 domů zcela zničeno nebo těžce poškozeno a 120.000 lidí je bez domova. Poškození utrpělo dalších asi 38.000 staveb, ale ty jsou stále obyvatelné. Řešením pro lidi bez střechy nad hlavou by mohly být prefabrikované buňky, které je třeba do Pásma dopravit do zimy.

Po bombardování potřebuje opravu 58 klinik a nemocnic a také 216 škol. Poškozeno je také 360 továren a dílen. Pomoc potřebují také zemědělci ze severu a východu Pásma, kteří přišli o skleníky, sady i zvířectvo. Míra nezaměstnanosti v Pásmu dosahovala před konfliktem 45 procent a teď bude ještě vyšší.

V úterý začalo platit časově neomezené příměří, které je zatím dodržováno. Podle průzkumů, jež dnes zveřejnily izraelské deníky, většina Izraelců nesouhlasí s premiérem Benjaminem Netanjahuem v hodnocení bojů. Podle Netanjahua v nich zvítězil Izrael, ale 54 procent Izraelců je podle čerstvého průzkumu přesvědčeno, že konflikt nevyhrála ani jedna strana.

S Netanjahuem souhlasilo jenom 26 procent dotázaných, 16 procent vítězství připsalo Hamasu. Průzkum také ukázal propad souhlasu s Netanjahuovým vedením operace zahájené 8. července. Ještě před třemi týdny premiérova rozhodnutí oceňovalo 77 procent Izraelců, nyní je s ním spokojeno jenom 50 procent účastníků průzkumu.