Galileo

Galileo Zdroj: ČTK

Evropské fiasko: Satelity pro systém Galileo (sídlí v Praze) jsou na špatné oběžné dráze

Evropský vesmírný program, který je kritizován kvůli obrovským finančním nákladům, má další technické problémy. V pátek vypuštěné satelity Doresa a Milena skončily na nižší oběžné dráze. Odborníci teď zkoumají, jaký to bude mít vliv na funkčnost budovaného navigačního systému Galileo, který má hlavní sídlo v Praze. Důsledky mohou být vážné.

Satelity byly vypuštěné společností Arianespace za pomocí ruských raket Sojuz z Francouzské Guyany. Experti nevědí, zda mohou teď vůbec dobře fungovat i na jiné oběžné dráze, nebo jestli může být jejich trajektorie nějak upravena.

V každém případě byly satelity navedeny chybně. Jsou pátým a šestým v pořadí z celkových 27, které budou v rámci programu sloužit ve vesmíru.

Systém Galileo má být konkurencí americkému systému GPS a ruskému Glonass. Podle představitelů EU je budován i kvůli bezpečnosti starého kontinentu, aby Evropská unie nebyla závislá na někom jiném.

Původní plány na Galileo pocházejí z roku 1999 a odhadovaný rozpočet ze soukromých zdrojů byl tehdy 1,8 miliardy euro a začít měl fungovat v roce 2008. Pak se ho ale chopila Evropská komise, rozpočet byl navýšen na 3,4 miliardy euro a spuštění posunuto na rok 2012. Jenže dnes už jsou odhadované celkové náklady na 7 miliardách a Galileo má být v provozu až v roce 2020. Kritici ale říkají, že konečné náklady budou ještě vyšší a vše bude později.