Praha je plná děr na silnicích, aneb kde nejhlouběji narazíte

Praha je plná děr na silnicích, aneb kde nejhlouběji narazíte Zdroj: @jiproch

Praha je plná děr na silnicích, aneb kde nejhlouběji narazíte

Pokud máte pocit, že nejedete po silnici, ale po tankodromu, na některých místech nebudete tak daleko od pravdy. Podle populární stránky Výmoly.cz, která se věnuje monitoringu těch nejpříšernějších výtluků a výmolů v naší republice, je nejhorší díra v pražské ulici U seřadiště.

Smutným paradoxem je fakt, že zmíněná silnice v pražské ulici je bývalou důležitou spojkou, po níž se dalo rychle dostat z Michle do Vršovic. Druhá nejhorší díra je v Brně na ulici Dunajevského, následují Bořkovská ulice v Semilech v Libereckém kraji a výtluky v pražských ulicích U Krbu a Bečovská.

„Hlavní město Praha si odnáší nejen anticenu za nejhorší díru v republice, ale zároveň zatím patří mezi nejaktivnější kraje v opravách nahlášených výtluků. Druhé místo drží Středočeský kraj. Třetí příčka patří kraji Libereckému,“ uvedl Petr Čaník z Výmoly.cz.

Mezi hlavní cíle projektu Výmoly.cz patří spolupráce se silničáři, nikoli útoky na jejich práci. „Na Výmoly.cz máme od správců cest pozitivní reakce. Velice si vážíme toho, že projekt berou vážně a jsme rádi, že je pro ně přínosem,“ uvedl člen správní rady nadace Jiří Cívka.

Některé výtluky z letošního žebříčku nejhorších děr republiky, silničáři opravit nemohou. "Brání jim například komplikované majetkové vztahy, jak je tomu v případě letošního smutného vítěze,"upozornil Čaník.Podle veřejně dostupných informací je Technická správa komunikací v Praze již dlouho připravena zdevastovanou část ulice U Seřadiště opravit. Brání jí však nevyřešené majetkové vztahy. Pozemky pod částí ulice patří majiteli místního autocentra.

Taková situace se dá vyřešit směnou pozemků a majitel autocentra tvrdí, že se o ni již šest let na magistrátu snaží. V rámci projektu Výmoly.cz řidiči nahlásili celkem 4792 výtluků, z toho 836 výmolů letos. Na 15 procent z letos nově nahlášených výtluků je opraveno. Koncem roku by se toto číslo mohlo pohybovat kolem 40 procent. Do projektu Výmoly.cz je aktivně zapojeno na 3000 motoristů, další tisíce jej sledují na sociálních sítích.