Německé firmy překvapivě otočily, po sestřelení letadla souhlasí se sankcemi proti Rusku

Německé firmy překvapivě otočily, po sestřelení letadla souhlasí se sankcemi proti Rusku Zdroj: Profimedia.cz

Německé firmy překvapivě otočily, po sestřelení letadla souhlasí se sankcemi proti Rusku

Sestřelení malajsijského letadla nad východní Ukrajinou může mít pro Rusko daleko vážnější hospodářské důsledky, než si někdo myslel. Po Nizozemsku se i firmy v Německu vyjádřily, že by to sice „bolelo“, ale prý není možné dál tolerovat podobné „akty nelidskosti“, jakým bylo právě sestřelení civilního letadla. Informoval o tom web thelocal.de.

Ten citoval předsedu německého Výboru pro hospodářské vztahy s východní Evropou Eckhardta Cordese, který deníku Handelsblatt řekl, že pokud je to nutné, tak německé firmy zaplatí cenu, kterou by sankce představovaly.

Výbor sdružuje více než 6000 německých firem, které mají obchodní vazby na Rusko. Ty předtím varovaly, že sankce by mohly ohrozit mnoho ze 350 tisíc pracovních míst, která jsou na byznys s Ruskem u našich sousedů navázaná.

Jenže jak politici, tak firmy, jsou po sestřelení letadla pod velkým tlakem veřejnosti, která už ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi nevěří. Přestaly zabírat i argumenty, že sankce budou mít negativní hospodářské dopady.