Kenan Evren

Kenan Evren Zdroj: Wikimedia.org

V Turecku po více než 30 letech odsoudili na doživotí vůdce vojenského převratu

Turecký soud dnes udělil doživotní tresty dvěma posledním žijícím vůdcům vojenského převratu z roku 1980. Informovala o tom turecká média. Jedním z nich je nyní 97letý někdejší šéf vojenské junty Kenan Evren, který stál v čele země v letech 1982 až 1989.

Soud v Ankaře vyhověl požadavku prokuratury a doživotní trest za porušování ústavního pořádku a další zločiny udělil i někdejšímu šéfovi letectva Tahsinu Şahinkayovi, kterému je 89 let.

Oba muži se kvůli vysokému věku a zdravotním problémům dnešního zasedání osobně neúčastnili, jednání ale sledovali prostřednictvím videokonference z nemocnice. Z nemocničního lůžka předtím obžalovaní rovněž svědčili a odpovídali na otázky soudce. Právě kvůli zdravotnímu stavu odsouzených je velmi nepravděpodobné, že by nastoupili k výkonu trestu. Rozsudek tedy má spíše symbolický význam.

Oba muži už také podali k Ústavnímu soudu stížnost, v níž tvrdí, že byla během procesu porušena jejich práva, napsal deník Hürriyet.

Trestní stíhání obou někdejších pohlavárů umožnily ústavní dodatky o zrušení jejich doživotní imunity schválené v roce 2011 v referendu. Soud začal o rok později. Podle prokuratury se obžalovaní dopouštěli potlačování politických svobod a nesou vinu na popravách, mučení a mizení lidí.

Evrena v 80. letech mnoho Turků pokládalo za hrdinu, protože vojenský převrat zastavil boje mezi levicovými a pravicovými skupinami. Generála ale také viní z mučení údajných radikálů a zavedení ústavy, která omezila svobody a upevnila roli armády v politice. Evren rovněž na čas rozpustil parlament a politické strany.

Ve dnech po převratu bylo zadrženo na 650.000 lidí a zhruba 230.000 jich bylo posláno před vojenské soudy. Zhruba 300 politických vězňů zemřelo ve vězení, z nich 171 na následky trýznění. Režim popravil 49 lidí včetně sedmnáctiletého Erdala Erena, jehož oběšení kvůli údajnému zabití vojáka otřáslo Tureckem.