Apple

Apple Zdroj: Profimedia.cz

Apple a Google urovnaly spory a končí právní bitvu

Americké podniky Apple a Motorola Mobility, která je součástí společnosti Google, se dohodly na urovnání všech patentových sporů ohledně smartphonů. Končí tak jedna z největších a nejsledovanějších právních bitev v odvětví vyspělých technologií. Firmy se přitom dohodly, že budou spolupracovat na reformě patentů. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Firmy ve společném sdělení uvedly, že dohoda o ukončení sporů se netýká vzájemného uznávání licencí k jejich konkrétním patentům. "Apple a Google se také dohodly, že budou spolupracovat v některých oblastech patentové reformy," píše se ve sdělení.

Apple a firmy, které vyrábějí smartphony na bázi operačního systému Android od Googlu, na sebe po celém světě navzájem podaly stovky žalob. Snaží se tak chránit svou technologii. Spoluzakladatel Applu Steve Jobs kdysi Android označil za kradený produkt.

Google a Apple informovaly federální odvolací soud ve Washingtonu, že žaloby proti sobě stahují. Dohoda se ale podle soudních dokumentů nevztahuje na spor, který Apple vede s jihokorejským konkurentem Samsung Electronics.

Apple bojoval proti Googlu a firmám, které byly největšími stoupenci jeho softwaru Android pro mobilní telefony. Snažil se tak zbrzdit rychlý nástup konkurenčního operačního systému, který Google poskytuje zájemcům zdarma. Applu se ale nepodařilo rozšíření Androidu zastavit a nyní už je Android podle odhadů nainstalovaný na zhruba 80 procentech smartphonů, které se ve světě každý rok prodají.

Například Motorola, která stála u zrodu mobilních telefonů, už dnes ani nepatří k největším výrobcům smartphonů. Jak Motorolu, tak společnost HTC zastínili čínští výrobci, kteří přijali Android. Je to například společnost Lenovo Group, která kupuje Motorolu, anebo firmy Huawei a Xiaomi.

Nejsledovanější spor mezi Applem a Motorolou začal v roce 2010. Motorola tehdy Apple obvinila z porušení několika svých patentů, včetně jednoho, který je nezbytný pro fungování mobilních telefonů v sítích 3G. Apple zase tvrdil, že Motorola porušila jeho patenty k některým funkcím chytrých telefonů.

Spory mezi Applem a Motorolou se zabýval federální soud v Chicagu. Soudce Richard Posner je ale krátce před zahájením řízení v roce 2012 odmítl se zdůvodněním, že ani jedna firma nepředložila dostatečné důkazy k tomu, aby prokázala, že je v právu. Letos v dubnu dal odvolací soud výrobci iPhonů, firmě Apple, další šanci snažit se dosáhnout zákazu prodeje smartphonů ve sporu s Motorolou.

Největší vítězství Applu ve sporu s Androidem přišlo v případu, kdy se Apple utkal se Samsungem. Americký soud přiznal Applu odškodné více než miliardu dolarů (asi 20 miliard Kč), verdikt je ale nyní předmětem odvolacího řízení. Navzdory mnohaletým sporům Apple zatím nebyl schopen dosáhnout takového soudního rozhodnutí, které by jeho rivalům podporujícím systém Android zasadilo tvrdou ránu.

Google koupil společnost Motorola Mobility v roce 2012, kdy za ni zaplatil 12,5 miliardy dolarů (asi 250 miliard Kč). Letos Google oznámil, že prodá výrobu telefonů Motorola čínskému Lenovu, drtivou většinu patentů Motoroly si ale ponechá.